Recent Posts

Berači voća, dnevna zarada 150 eura

Berači 1Novi Zeland, februar 24– Berači voća bi kada uskoro počinje berba jabuka, grožđa i kivija biće vrlo tra ženi. Poizvođači se suočavaju s velikim problemom nedostatka sezonskih radnika iako nude vrlo primamljive dnevnice.

Berači voća bi za proizvođače u toj zemlji kako se navodi bi ove godine na Novom Zelanadu moglo nedostajati najmanje 2.000 sezonskih radnika.

Voćari na Novom Zelandu ističu da broj sezonskih radnika nikad nije bio manji u posljednjih pet godina.

“Svake godine proizvodimo sve više jabuka i očekujemo da do 2022. godine berba dostigne vrijednost od jedne milijarde dolara. Vlada mora učiniti više napora da privuče sezonske radnike, bilo podizanjem dnevnice ili povećanjem kvote migranata”, rekao je Ros Hauvrd iz firme Fresh Harvest koja zapošljava na hiljade sezonskih radnika.

Berači 2Berači voća bi za kako voćari navode kako pokušavaju uposliti sve više stranaca s turističkom vizom.

Inače, posao berača voća se plaća po učinku, a berači voća mogu zaraditi dnevnicu i do 250 novozelandskih dolara, (ili 150 eura) za devet sati rada.

Voćari navode kako će se ove godine raditi šest ili sedam dana u sedmici, jer očekuju veliki urod.

Iz Nacionalne službe zapošljavanja navode da će u ovoj sezoni na Novom Zelandu biti potrebno oko 50.000 berača voća, dodajući da bi proizvođačima moglo nedostajati oko 2.000 sezonskih radnika.

Zbog manjka radne snage, voćari na Novom Zelandu su uputili apel Vladi te zemlje kako bi im pomogla u potrazi za radnicima diljem svijeta i olakšala im ulazak u zemlju.

Berači 4İza totrage za Berači voća bi i da je i Vladi Australije je “prekipjelo” zbog nezaposlenih građana koji odbijaju posao zato što im se podudara s planovima za golf ili snovima da postanu glumci.

Iz Vlade Australije su rekli da će postrožiti kriterije za ostvarivanje pomoći zbog nezaposlenosti kako bi potakli rastući broj nezaposlenih, među kojima su i neki s kreativnim opravdanjima, da prihvate ponuđene poslove.

“Australska socijalna pomoć je tu zbog sigurnosti ljudi koji zaista ne mogu pronaći posao, a ne kao opcija za one koji jednostavno odbijaju da rade”, rekla je ministrica rada i zapošljavanja Michaelia Cash.

Kazna za odbijanje posla bez adekvatnog izgovora je uskraćivanje socijalne pomoći osam sedmica.

Berači 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net