Recent Posts

Davutoglu na otvaranju Ferhadije

Ferhadije 1Banjaluka— Muftija Osman ef. Kozlić kazao kako očekuje da će premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu predvoditi delegaciju Turske na svečanom otvaranju Ferhat- pašine džamije u tom gradu, koje je zakazano za 7. maj.

“Imamo naznake dolaska visoke delegacije iz Turske, tako su nam kazali, u najmanjem slučaju očekujemo premijera sa svojom ekipom. Mislim da će turska delegacija biti na visokom nivou obzirom da su oni uložili sredstva kroz agenciju za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, a predstavnici TIKA-e i predstavnik ambasade su u organizacionom odboru. Očekujemo, i bili bi sretni kada bi tako bilo za dolazak visoke delegacije, nadamo se na čelu sa Davutogluom”, izjavio je Osman ef. Kozlić.

Ferhadije 4

Mediji predvidjaju u svojim tekstovima da pored velikog broja vjernika, za koje su vrata ove džamije otvorena prošle godine, na svečanom otvaranju očekuju se sve značajnije ličnosti u BiH među kojima su Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ambasadori Francuske, Austrije, Turske i ostalih zemalja, bivši ambasadori koji su dali doprinos izgradnji Ferhadije, predstavnici članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH, te predstavnici bh. entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.

Pripreme za ovaj skup počele su ranije, a u narednim danima bit će intenzivirane.

Ferhadije 3“Obzirom da će biti događaj od regionalnog značaja, očekujem da će se sve naše sigurnosne agencije uključiti u organizaciju i ne sumnjam da će to biti na jednom zavidnom nivou. Najviše se očekuje od organa sigurnosti u gradu Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a. Imam povjerenje u naše institucije tako da uz saradnju sa nama i dobru organizaciju, nadam se da će to proteći u najboljem redu, ako Bog da”, kazao je muftija banjalučki.

Ferhadija, zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Srušena je tokom rata u BiH, 7. maja 1993. godine, a ovaj datum u BiH se obilježava kao Dan džamija.

Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.

Ferhadije 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net