Recent Posts

Kraj Šengena i kraj Evrope

Kraj 1Brisel— Udarna evroska tema prvog dana vikenda je ta da je “Francuski predsjednik Fransoa Hollande izjavio da bi kraj Šengenske zone slobodnog kretanja u 26 evropskih zemalja značio i kraj Evrope”.

Hollande je novinarima, tokom samita Evropske unije (EU) u Briselu, kazao da bi ukidanje “Šengenske zone”, čiji opstanak ugrožava izbjeglička kriza, mogao značiti “kraj Evrope u smislu slobodnog kretanja”.

Upitan o pregovorima Velike Britanije i EU-a o reformama članstva te zemlje u Uniji, francuski predsjednik je rekao da će “učiniti ono što bude potrebno” kako bi Velika Britanija ostala u ovoj zajednici.

Kraj 2Prema njegovim riječima, Rusija se neće odatle izvući jednostrano podržavajući Bašara el Ašada. Oland je istovremeno pozvao da se na Moskvu izvrši pritisak radi pregovora o Siriji.

Rekao je da ne želi da odvrati Rusiju od rešenja. “Lično sam išao u Moskvu da kažem Vladimiru Putinu: ‘Moramo biti zajedno kako bismo sproveli tu političku tranziciju’. Ipak, ne mogu prihvatiti da se, dok traju pregovori, bombarduju civili”, dodao je francuski lider za radio Frans enter.

“Moramo uvjeriti Moskvu da pronađe političko rešenje, to je bolje i za ruske interese”, napomenuo je Oland.

Kraj 3Odgovarajući na pitanje o stavu Sjedinjenih Država, podsjetio je da “Amerikanci misle da više ne moraju biti prisutni svuda u svijetu, kao što su bili ranije”.

“Dakle, SAD se povlače. Naravno da bih voleo da SAD i dalje budu aktivne”, dodao je francuski predsjednik.

“Ko mora preuzeti štafetnu palicu, ko mora djelovati, biti prisutan, nositi vrijednosti i ideale demokratije? Evropa. A Francuska će, u svakom slučaju, to i pokazati”, rekao je Oland.

A plate with the name Schengen and Europe is pictured in the village of Schengen, Luxembourg January 27, 2016.  REUTERS/Wolfgang Rattay

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, Oland je rekao da bi kraj šengenske zone slobodnog kretanja u 26 evropskih zemalja značio i “kraj Evrope”.

Dodao je da bi to mogao da znači “kraj Evrope u smislu slobodnog kretanja Evropljana”, prenijele su agencije iz Istanbula.

Kad je riječ o pregovorima Britanije i EU o reformama članstva te zemlje Uniji, Oland je rekao da će “učiniti ono što bude potrebno” da bi Britanija ostala u bloku.

epa04929139 German police checks vehicles at the border crossing between Salzburg in Austria and Freilassing in Bavaria, Germany, late 13 September 2015. Germany imposed immediate emergency border controls with Austria to stem the tide of refugees, the interior minister said 13 September, as train service from Austria to Germany was halted. Germany's Federal Police agency said it was moving units into the Austrian border area with the aim of limiting uncontrolled entry by people lacking the proper documentation.  EPA/FRANZ NEUMAYR

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net