Recent Posts

Tanović: Srebrni medvjed

Tanović: Srebrni medvjed

Tanović

Film “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medvjeda u kategoriji “Nagrada žirija” na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Film “Smrt u Sarajevu” snimljen je po predlošku dramskog teksta “Hotel Evropa” francuskog filozofa Bernard-Henri Levyja, a po kojem je prije dvije godine Dino Mustafić režirao i istoimenu pozorišnu predstavu, tačnije monolog koji je izvodio čuveni francuski glumac Jacques Weber. Weber se pojavljuje i u Tanovićevom filmu.

Tanović 1

Prema riječima redatelja Tanovića, ovaj film je njegova vizija današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to jest onoga što se pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i osobnih sukoba, te teretom bezgranične tranzicije i siromaštva događa u jednom društvu.
“Volio bih da sam nešto napisao. Moram se zahvaliti svojim producentima koji imaju strpljenja sa mnom. Bilo je trenutaka kada sam milio da neću završiti ovaj film. Moram se zahvaliti Bernard-Anri Leviju koji je napisao dramski tekst po kojem sam snimio film”, rekao je Danis Tanović na dodjeli nagrade. Zahvalio se svojoj ekipi, glumicama i glumcima. “Bili su izuzetni. Čast je dobiti ovu nagradu. Pozdrav raji u ‘Meeting Pointu’. Mama, tata ovo je za vas”, poruka  je Tanovića.

Tanović 2Film “Smrt u Sarajevu” nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba, te u koprodukciji sa France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo

Radnja filma odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Evropske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica.

Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu hotela, pokušava zaustaviti štrajk. Istovremeno, na krovu, u improvizovanom TV studiju, traje specijalni program posvećen stogodišnjici Sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost – Gavrilo Princip.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija u Berlinu je Oscarom nagrađivana Meryl Streep, njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Tanović 3

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net