Recent Posts

BiH: u džamijama dženaza za žrtve terorističkih napada u Turskoj

BiH 1Sarajevo— Danas je putem bh. medija, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je saopćio da će se, nakon džuma-namaza, u svim džamijama koje su u njihovoj nadležnosti klanjati dženaza- namaz u odsustvu za žrtve terorističkih napada koji su se sinoć i jutros desili u Turskoj.

Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH je potvrdio da će se u svim džamijama koje su u nadležnosti Rijaseta Islamske zajednice BiH klanjati dženaza- namaz u odsustvu.

BiH 6“Dobili smo instrukcije od reisu- l- uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazović da se nakon džuma- namaza sutra u svim džamijama koje su u nadležnosti Rijaseta Islamske zajednice BiH klanja dženaza-namaz u odsustvu za žrtve terorističkih napada koji su se sinoć i jutros desili u Turskoj. Dženaza- namaz u odsustvu će se, prema tome, osim u BiH, klanjati i u džamijama u Sandžaku, Sloveniji, Hrvatskoj, Evropi, Americi i Australiji. U centralnim džamijama namaz će predvoditi muftije”, rekao je Avdibegović.

Povodom Dana žalosti u Bosni i Hercegovini su danas zastave na svim institucijama spuštene na pola koplja. (Samir Yordamoviç - Anadolu Agency)

Dalje je istakao je da će dženaza- namaz u odsustvu biti obavljena kako bi se i na ovaj način iskazala solidarnost s porodicama žrtava terorističkih napada i turskim narodom.

“To je čin brige i solidarnosti sa porodicama žrtava, turskim narodom i njihovom Vladom. Želimo da nasilje i terorizam prestanu”, rekao je Avdibegović.

Podsjećamo, na vozila koja su prevozila osoblje Oružanih snaga Turske u večernjim satima u srijedu je izveden teroristički napad u trenutku dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu, u centru Ankare.

BiH 7

Prema zvaničnim podacima, u napadu je poginulo 28, a ranjena 61 osoba. Među poginulima je 27 pripadnika turskih snaga sigurnosti i jedan civil.

U jutrošnjem napadu terorističke organizacije PKK na vojno vozilo, na putu između turskih gradova Diyarbakir i Bingol, najmanje šest vojnika je poginulo, a jedan je teško ranjen.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu povodom terorističkog napada koji se dogodio u srijedu u večernjim satima, a u kojem je poginulo najmanje 28 osoba.

BiH 2

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net