Recent Posts

EU, vanredni samit s Turskom

ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 18: In this handout photo provided by the German Government Press Office (BPA), German Chancellor Angela Merkel and Turkish President Recep Tayyip Erdogan talk at the start of their meeting at the Yildiz Palace on October 18, 2015 in Istanbul, Turkey. Merkel also met Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu earlier today. (Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)

Brisel— Turski printani mediji u Istanbulu da Evropska unija je jutros zatražila održavanje vanrednog samita sa Turskom. Susret na visokom nivou bi se sproveo s početkom marta u cilju koordinisanja napora da se zaustavi talas migranata koji preko Egejskog mora stižu u Grčku.

“Zajednički akcioni plan EU i Turske ostaje prioritet i mi moramo da učinimo sve što možemo da bismo uspjeli”, izjavio je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Konkretan datum održavanja samita nije naveden jer sa Turskom još nije razgovarano o sastanku, međutim vjerovatno će biti sazvan za prvu nedjelju marta, navodi istanbulski dnevnik Hurriyet.

EU 2EU je Turskoj obećala milijarde eura, ublažavanje viznog režima i ubrzanje eurointegracija u zamjenu za pomoć u graničnoj kontroli i suzbijanju priliva migranata.

Više od dva miliona izbjeglica nalazi se u Turskoj, a većina njih je iz Sirije.

Tusk nije objavio datum sastanka, ali je, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika EU, prenio da će to biti 5. marta.

U Briselu je juče trebalo da se drži mini samit posvećen migrantskoj krizi, na kojem je trebalo da se okupe predstavnici 11 članica EU i Turske, ali je otkazan zbog bombaškog napada u Ankari.

A woman holds her child in front of a line of riot police blocking the route as Syrian migrants and refugees march along the highway towards the Turkish-Greek border at Edirne on September 18, 2015. Several hundred migrants who have been blocked by police in northwest Turkey from crossing overland into Greece drew closer to the border after the authorities briefly opened the route. From their makeshift camp on the outskirts of the border city of Edirne the migrants -- mostly Syrian refugees -- began walking in the direction of the city centre, beyond which lies the road to Greece, an AFP photographer reported. AFP PHOTO/BULENT KILIC

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je odlazak na samit u Brisel odmah poslije napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 ljudi.

Bilo je predviđeno da se na mini samitu, koji je trebalo da se održi prije redovnog samita 28 članica EU, raspravlja o načinu na koji je moguće razmjestiti sirijske izbjeglice, koje zbog rata u svojoj zemlji bježe u Tursku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila, nakon višečasovnih razgovora sa liderima 28- članog bloka, da su države članice EU svim silama podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbeglica u Evropu.

Kako je istakla, i Austrija je podržala plan EU i Turske, uprkos svojoj jednostranoj odluci da uvede dnevna ograničenja na ulazak izbjeglica i migranata na austrijsku teritoriju.

“U Evropi smo svi uvijek partneri”, rekla je Merkel.

EU 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net