Recent Posts

Ismeta Pljevaljska ruža

İsmeta

U cilju promocije , zaštite i očuvanja bogate kulturne baštine , starog grada Pljevalja, u organizaciji NVU ,,Građanske inicijative“ , iz štampe je izašlo prvo izdanje knjige ,,Suvenira“ :,,Pljevaljski tradicionalni kuhar“ (u slici i riječi).

İsmeta 7Sa 60 vrsta slanih i slatkih , tradicionalnih pljevaljskih jela , pripremljenih na tradicionalan način (u zemljanim i bakarnim posudama).

-Naša tradcionalna pljevaljska kuhinja je osobena i jedinstvena i upravo , zbog njene specifičnosti , ne smijemo je zaboraviti. Svako jelo (slano i slatko) imalo je poseban ukus. Taj poseban miris i ukus , , širio se iz kuća , niz avlije , bašte i sokake.Mirisala su naša Pljevlja. Cilj nam je , da , za našu pljevaljsku kuhinju , saznaju svi u Crnoj Gori i širom Evrope i da je , u amanet ostavimo mladim pokoljenjima. Knjiga će biti štampana na engleskom , njemačkom i ruskom jeziku.Vjerujemo da će naći svoje mjesto u mnogim domovima širom Crne Gore ali i mnogo šire, kazala je predsjednica Ismeta Džakić.

Ismeta Džakić iz Pljevalja izmedju ostalog  od autohtoinih pljevaljskih ruža proizvodi sokove, likere, čajeve, slatko i džem.

İsmeta 3

Iako je diplomirana pravnica Ismeta je i zaposlena u lokalnoj samoupravi, njena strast je uzgajanje autentične crvene i bijele ruže i priprema proizvoda od njih, koji su novina za crnogorsko tržište.

“Cilj mi je da afirmišem autentičnu i autohtonu pljevaljsku ružu od koje se prave vrlo ljekoviti i hranljivi napici, od crvene sokovi, slatko i likeri, a od bijele jedinstvena ružina vodica, koja se zove đulsija i jedino se radila u Pljevljima u bakarnoj posudi koja se zvala imbek. Cilj ove ideje je upravo da zaštititmo i sačuvamo te lokalne proizvode od zaborava”, izjavila je predsjednica organizacije NVU ,,Građanske inicijative“, Ismeta Džakić.

İsmeta 5

Godinama u organizaciji NVO “Građanska inicijativa“, u pljevaljskoj Milet bašti se održava  manifestacija “Dani pljevaljske ruže“.

İsmeta 7

preuzeto sa PV portal.me 

http://ibalkan.net/

Branje ruže u djevdjir i spravljanje tradicionalnih proizvoda na tradicionalan način.Naravno,sa dosta ljubavi i umijeća.A, ružica baklava, zalivala se agdom od nase ruže.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net