Recent Posts

Kairo: sahranjen Butros Gali

Boutros Boutros Ghali, 89, ehem. Generalsekrtaer der UNO und derzeitiger Vorsitzender der Aegyptischen Mendschenrechtskommission in seinem Buero an der Cornicheel Nil beim Midan Tahrir, Cairo, Egypt Hinten Auszeichnungen und Orden 01-2011 (c) AXEL KR@USE/LAIF laifcairo@yahoo.de 0020-12-098 53 45

Kairo— Bivši generalni sekretar UN-a Butros Butros- Gali, koji je preminuo 16. februara, danas je sahranjen u Kairu.  Butros- Gali je sahranjen na groblju u Egiptu uz najviše vojne počasti.

Sahrani Butros- Galija su prisustvovali i egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, premijer Sherif Ismail, kao i drugi visoki egipatski politički i vojni zvaničnici kao i strane diplomate.

Butros Butros-Ghali, bivši generalni sekretar UN-a, preminuo je u utorak, u 94. godini života.

Kairo 3Butros- Ghali je bivši egipatski političar i diplomata, bio je šesti generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Ovu funkciju obavljao je u periodu od januara 1992. do decembra 1996. godine.

Biran je na mnoge položaje u egipatskoj administraciji, a bio je i ministar vanjskih poslova, sve do izbora za glavnog tajnika UN-a.

Ujedinjeni narodi su priopćili da je preminuo nekadašnji glavni sekretar ove svjetske organizacije, Egipćanin Boutros Boutros- Ghali. Vijest o smrti 93-godišnjeg Boutrosa-Ghalija priopćio je predsjedavajući Vijeća sigurnosti, venecuelanski veleposlanik Rafael Ramirez, na početku sjednice posvećene humanitarnoj krizi u Jemenu.

Kairo 4Butros Gali je bio prvi Arapin na čelu Ujedinjenih nacija, funkciju je preuzeo 1992. godine i obavljao je u jednom petogodišnjem mandatu.

Jedan od najtežih zadataka sa kojim se suočio Butros Gali bilo je rešavanje ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Deset država članica Savjeta bezbjednosti je 1996. godine predložilo da on dobije drugi mandat, međutim tome su se usprotivile Sjedinjene Američke Države, a rezoluciju koja je trebalo da mu omogući ostanak na funkciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nisu podržale ni Velika Britanija, Južna Koreja i Italija.

Rođen je 1922. godine u Egiptu, bio je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Kairu, autor je brojnih naučnih radova, a prije imenovanja na poziciju generalnog sekretara UN bio je ministar spoljnih poslova Egipta.

Kairo 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net