Recent Posts

Sirijac izveo napad u Ankari

Ankari 1Ankara— Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je devet osoba uhapšeno zbog napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 osoba, a više desetina je ranjeno. Eksplozija u centru Ankare izazvana je automobilom bombom koji je aktiviran kada je prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Čovjek koji je aktivirao automobil bombu sinoć u Ankari i ubio 28 i ranio 61 čoveka došao je iz Sirije u Ankari donose printani mediji.

Bombaš je identifikovan kao Salih Nedžar, za kog se vjeruje da je u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije, piše Hurriyet pozivajući se na neimenovan izvor.

Njemu su po ulasku u zemlju uzeti otisci prstiju i tako ga je policija identifikovala. Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gdje su smešteni generalštab, parlament i druge vladine zgrade, rentiran je prije oko dvije nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Ankari 2Najmanje 30 od 61 povrijeđenih u sinoćnjem terorističkom napadu u turskoj prijestonici Ankari pušteno je jutros iz bolnice, dok su oni koji su zadržani van životne opasnosti.

Generalštab Oružanih snaga Turske je saopćio da su među povrijeđenima i brigadni general Reha Ufuk Er i njegova supruga te da njihovo zdravstveno stanje nije kritično.

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Numan Kurtulmus je izjavio da se u terorističkom napadu u Ankari među poginulima nalaze i vojna lica, ali i civili.

Kurtulmus je rekao novinarima da je delegacija od sedam istražitelja na čelu sa glavnim tužiocem u Ankari radi na rasvetljavanju napada. On je obećao da će identiteti počinioca biti otkriveni u najkraćem roku te da će Turska i dalje nastaviti odlučnu borbu protiv terorista.

Ankari 3“Nikada nećemo odustati od odlučnosti u borbi protiv terorizma. Oni koji stoje iza ovoga i čiju god podršku imali, sve ćemo to razotkriti. Svi oni će platiti račun. Neka niko putem terorističkih organizacija ne pokušava kontrolirati i upravljati Turskom. To se nikada nije desilo, a neće se ni desiti”, izjavio je Kurtulmus u svome obraćanju medijima.

Odgovornost za napad nije preuzeo još uvijek niko, a ministar pravde Turske Bekir Bozdag je izjavio da je eksploziju u Ankari izazvao automobil bomba.

Nakon napada u Ankari, premijer Ahmet Davutoglu otkazao planiranu posjetu Briselu, dok predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je putovanje u Azerbejdžan zakazano za četvrtak.

Bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, vjeruju, međutim, da iza eksplozije stoji teroristička Islamska država.

Turska televizija NTV javila je da se eksplozija dogodila u vrijeme najgušćeg saobraćaja, dok se ljudi vraćaju s posla, a vozilo je eksplodiralo u blizni sedišta vojske dok je pored njega prolazio kombi sa vojnicima.

Zbog ovog napada turski premijer Ahmet Davutoglu odložio je planirani put u Brisel.

Ankari 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net