Recent Posts

SIPA, nastavak akcije “Damask” na aerodromu uhapsila…

SIPA 1Sarajevo— Predhodnog dana su printani mediji naveli da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u utorak, 16. februara, lišili su slobode lica inicijala M. S. (1972) iz Gračanice i O. A. K. (1970) iz Bosanske Dubice.

Lišili su slobode nakon što su isporučena iz Turske, javljaju mediji iz Sarajeva.

Navedene osobe lišene su slobode po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organizovanje terorističke grupe“, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“.

SIPA 2Sumnjiče se da su u proteklom periodu boravila na sirijskom ratištu, gdje su učestvovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a, saopćeno je iz SIPA-e.

“Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom (GP BiH, OSA i FUP) i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedenih lica iz Turske nakon što su tamo provela određeni vremenski period u pritvoru”, navodi se u saopćenju.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Neposredno poslije toga, pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo na letovima iz Istanbula nisu dozvolili ulazak 12 državljana Turske zbog neispunjavanja uslova za ulazak u BiH.

SIPA 3Državljanima Turske, koji su kontrolistani juče i danas, uručena su rješenja o razlogu odbijanja ulaska u BiH, te su vraćeni u Istanbul, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Na sarajevskom Aerodromu, na letu iz Kelna, slobode je lišeno lice čiji su inicijali A.H, nakon što je utvrđeno da ga potražuje Opštinski sud Visoko zbog krivičnog djela teška krađa.

Ovaj državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Pripadnici Granične policije Gradiška uhapsili su državljanina Slovenije čiji su inicijali R.D. nakon što je utvrđeno da je za njim Centar javne bezbjednosti Banjaluka raspisao potragu zbog krivičnog djela krađa.

Ovo lice je kontrolisano pri ulasku u BiH na prelazu Gradiška i predato je službenicima CJB Banjaluka.

SIPA 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net