Recent Posts

Tužilaštvo BiH traži smjenu VSTV Ružice Jukić

VSTV 1Sarajevo— Nastavljaju se polemike a u sve su ukljuceni i bh mediji a r4adi se o tome da je “Kolegij Tužilaštva BiH zauzeo stav da se prema odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vidović Vasvije, zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice”.

Mediji su prenijeli da sam “Kolegij svih tužitelja Tužilaštva BiH zatražio je smjenu i sankcioniranje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, kako je navedeno, zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH”.

Kolegij svih tužitelja je jednoglasno zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužiteljstva BiH.

VSTV 2“Sa svojim istupima, navedena se izravno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i dr. i Pavlović banka, čime izravno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo. Kolegij Tužiteljstva BiH traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

VSTV 3Potom je također, Kolegij zauzeo stav da se prema odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vidović Vasvije, zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice VSTV BiH .

“Pošto je ovo odlučna borba za opstanak neovisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građanima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki”, naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Predhodno je o problemu koji je nastao u VSTV oglasila se putem medija i sama Ružica Jukić. Kazala je da ” Naravno da ostajem pri onom zaključku. Dakle, podvlačim: tu se ne radi ni o kakvoj naredbi, odluci i slično, nego je VSTV, kao i u svim drugim slučajevima kada raspravlja o nečemu, donijelo na kraju zaključak. Ovaj zaključak je utemeljen na članu 13. Zakona o sudovima Federacije, koji izričito zabranjuje izražavanje nacionalne, vjerske i političke pripadnosti sudija i službenika. No, cijela priča se svela na hidžab”.

VSTV 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net