Recent Posts

Strategija OPEC-a i cijena nafte

cijena 3ISTANBUL: Zadnjih nekoliko dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim berzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je, štaviše, postao jeftiniji od barela vode, što je uveliko obradovalo korisnike naftnih derivata, ali istovremeno i izazvalo paniku zbog pada prihoda među najvećim svjetskim proizvođačima.

Zbog toga zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) užurbano pokušavaju pronaći strategiju kako bi zaustavile trend prevelike proizvodnje nafte.

Ministar za energetiku Nigerije Emmanuel Ibe Kachiwku je izjavio u nedjelju kako se nepovjerenje među članicama OPEC-a sve više pretvara u konsenzus kako bi, kako je objasnio, donijeli zajedničku odluku o zaustavljanju pada cijena nafte u svijetu.

cijena 4“Sve se više vode razgovori u posljednje vrijeme. Kada smo se u decembru prošle godine sastali, predstavnici članica OPEC-a jedva su međusobno razgovarali. Svako je štitio logiku vlastite pozicije”, rekao je Kachiwku.

Međutim, dodaje kako nakon pada cijena nafte u svijetu na oko 30 dolara po barelu članice OPEC-a žele razgovarati o nedostacima i greškama koje su pravili do sada zbog čega je, kako je kazao, došlo do prezasičenosti tržišta naftom.

“Mislim da sada imamo zajedničku logiku. Traže se nedostaci i koje bi bilo najpovoljnije stanje za sve članice organizacije”, istakao je nigerijski ministar.

Inače, proizvođači nafte koji su najviše pogođeni padom cijena nafte posljednjih mjeseci traže hitan sastanak OPEC-a. Ipak, naredni redovni sastanak organizacije je planiran tek u junu 2016. godine.

cijena 5Sve je uslijedilo na sastanku zvaničnika Nigerije, Katara i Saudijske Arabije…

Predstavnici zemalja članica OPEC-a su prethodnih dana napominjali kako jeftina nafta sve više i ozbiljnije prisiljava proizvođače na određena smanjenja koja bi pomogla da se tržište ponovo uravnoteži.

Ipak, cijene nafte su konstantno u padu posljednjih nekoliko mjeseci uprkos činjenici da su pojedine članice OPEC-a zatražile sastanak prije održavanja redovnog sastanka u junu.

Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove od jedan do dva miliona barela sirove nafte u odnosu na globalnu potražnju, i to u vrijeme kada rast globalne privrede posustaje, predvođen ekonomskim usporavanjem u Kini. I dok su cijene nafte niske, volatilnost je vrlo visoka od početka godine, pa cijene unutar samo nekoliko trgovinskih dana padnu i rastu u rasponu od deset do 20 posto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je međunarodna organizacija koju čine Alžir, Angola, Ekvador, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela. Od godine 1965. godine njeno sjedište se nalazi u Beču.

cijena 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net