Recent Posts

Džamije svijeta

dzamije

Džamije , danas  postoje  u različitim zemljama širom svijeta. Ovdje ćemo predstaviti nekoliko najimpresivnijih džamija u punom sjaju   arhitektonskih  rješenja,  unutrašnjeg uređenja u okviru  prirodnih  ljepota  svoje okoline…

Vidjecete remek – dijela tradicionalne i moderne islamske arhitekture koje svojim impresivnim izgledom predstavljaju najlepša zdanja džamija na svijetu…

U islamu džamije imaju posebno istaknuto mjesto. Samo ime koje se, u islamskim izvorima i tradiciji, koristi kao sinonim za džamiju – Bejtullah, što znači Allahova kuća, dovoljno govori o ulozi i značaju džamije u životu vjernika muslimana. Musliman je za džamiju blisko povezan još od svog ranog djetinjstva kada odlazi u džamiju, u mekteb, radi vjerske pouke i usvajanja prvih saznanja o vjeri, moralu i ponašanju. Ta veza bi trebala ostati trajna, i onda kada on stasa u odraslu osobu, jer islam svojim sljedbenicima preporučuje da tokom života stalno, svaki dan, odlaze u džamiju radi obavljanja namaza u džematu, s obzirom da je namaz koji se obavi u džematu mnogo vrijedniji od namaza koji se obavi pojedinačno.
Također, najveći muslimanski skupovi, džume i bajrami, obavljaju se u džamiji, a svi značajniji događaji u životu muslimana, poput sklapanja braka, nadijevanja imena djetetu, useljenja u kuću ili stan u bliskoj su vezi sa džamijom s obzirom da se šerijatski brak često sklapa upravo u džamiji a povodom nadijevanja imena djetetu, useljenja u kuću i drugim sretnim prigodama u džamiji se uče mevludi i na taj način dijeli radost sa svojim komšijama, poznanicima, rodbinom i prijateljima. I kada umre musliman je opet vezan za džamiju; tada se, uglavnom, u džamijskom haremu ili ispred džamije klanja dženaza-namaz, koja je najdostojanstveniji ispaćaj čovjek s ovoga svijeta.
Riječ džamija je arapskog porijekla i nastala je od korijena džeme’a, što znači: sastaviti, spojiti, skupiti, (po)staviti zajedno itd. U arapskom jeziku džamija se kaže el-džami’, a u bosanskom je, radi olakšanja prilikom izgovaranja, arapski ‘ajn (slovo kojeg inače nema u našem jeziku) pretvoren u slovo j pa je tako nastala riječ džamija.
Kristalna džamija, Malezija

dzam-1Sultan Omar Ali Saifuddin džamija, Bruneji

dzam-2Badshahi džamija Pakistan

dz-3Niujie džamija, Kina

dz-2Kralj II. Hassan džamija u Maroku

dz-4

Džamija Schwetzingen, Njemačka

dzzzzBaiturrahman Velika džamija u Indoneziji

dz-6

Jama džamija Indija

dzzzz3

Abuja Nacionalna džamija, Nigerija

dzz4

Masjid al-Nabawi Medina Saudijska Arabija

dzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Crvena džamija, Šri Lanka

 

dzdzzzzzz

Sultan Ahmet džamija -Turska

dzamije 1

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net