Recent Posts

Fabius brutalni režim Sirije

Fabius 1PARIZ:  Laurent Fabius je za televiziju “iTele” rekao kako “žali što svijet nije pratio” francusku poziciju u Siriji. On se na čelu Ministarstva vanjskih poslova nalazi od 2012. godine

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je oštro osudio, kako je kazao, “zastrašujuću brutalnost” režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Laurent Fabius je posvetio posebnu pažnju pred Donjim domom francuskog parlamenta, nakon što je najavio da napušta Vladu kako bi preuzeo dužnost predsjednika Ustavnog suda, Fabius je pozvao na prekid vatre u Siriji.

Fabius 4Podsjetio je stav francuske Vlade i to da ona podržava mirovne pregovore kako bi se što prije zaustavio rat u Siriji. Još uvijek nije poznato ko će ga naslijediti na toj funkciji, a odluka o tome očekuje se u narednim danima.

Naime, Pariz je tražio vojnu intervenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama protiv režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada tokom ljeta prošle godine. Dakle Fabius govori o Siriji i o “Zastrašujućoj brutalnosti uz podršku Rusije i Irana… Pariz je za političko rešenje u Siriji je neophodan odlazak Assada sa vlasti smatra Fabius.

Fabius 6Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius (69) najavio je kako napušta tu funkciju kako bi bio imenovan za čelnika Ustavnog vijeća, najviše sudske instance u Francuskoj.

On se na čelu Ministarstva vanjskih poslova nalazi od 2012. godine. Još uvijek nije poznato ko će ga naslijediti na toj funkciji, a odluka o tome očekuje se u narednim danima.

Fabius je za televiziju “iTele” rekao kako “žali što svijet nije pratio” francusku poziciju u Siriji.

Pariz je tražio vojnu intervenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama protiv režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada tokom ljeta prošle godine.

Fabius je također naglašavao “težak položaj” Francuske u pregovorima o nuklearnom programu sa Iranom.

Na samom kraju mediji navode da je također doveo u pitanje američku posvećenost rješavanju krize u Siriji, kazavši da “nejasna” politika Sjedinjenih Američkih Država doprinosi problemu.

Fabius 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net