Recent Posts

Nakon toplih dana kiša i zahlađenje

dana  1SARAJEVO: Nakon temperatura koje su se prethodnih dana i sedmica penjale i do 18 stepeni Celzijusa, vrijeme u gradovima regije danas je dosta drugačije. Temperature u nekim gradovima spuštaju se i do nule, dok su vodotoci u porastu.

Kada je u pitanju BiH, najniža izmjerena temperatura je na Bjelašnici -2 stepena, dok je najviša izmjerena u Trbinju 10 stepeni Celzijusa.

U drugoj polovini dana očekuje se još veći pad temperature zraka i kiša će u većem dijelu zemlje preći u snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka je uglavnom između 1 i 7 stepeni, na jugu Hercegovine od 7 do 13 stepeni Celzijusa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

dana  2Vodostaj na rijeci Miljacki iznosi 123 centimetra, dok vodostaj rijeke Bosne u Raljevu iznosi 232 centimetra, a u Zenici 202 centimetra.

Prijepodne je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno sa kišom u nizinama, u višim područjima i u nizinama u Krajini padao je snijeg.

U drugoj polovini dana se očekuje pad temperature zraka i kiša će preći u snijeg u većem dijelu zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 13 °C – navode iz federalnog hidrometeorološkog zavoda.

dana  3Kako su prognostičari i najavili, danas su u većem dijelu Hrvatske pale temperature zraka, a kiša i vjetar zamijenili su neobično lijepo vrijeme za februar.

Olujno nevrijeme s kišom tijekom noći i jutra zahvatilo je veći dio Istre. Jugo je kod Rovinja podizalo valove visoke i po pet metara te prozročilo nezapamćenu oluju. Jako jugo s kišom pogodilo je i srednju Dalmaciju, posebno zadarsko područje.

U Zagrebu je uz pad temeperature prisutna naoblaka uz povremenu kišu i vjetar.

Državni hidormeteorološki zavod (DHMZ) za četvrtak najavljuje slično vrijeme, uz zahlađenje. Sredinom dana očekuje se porast naoblake, na Jadranu mjestimice i kiša. Krajem dana i u noći na petak kiše će biti i u unutrašnjosti, a u gorskoj Hrvatskoj i snijega.

dana  4Nešto toplije vrijeme zabilježeno je u Srbiji, gdje je najniža temperatura izmjerena na Kopaoniku 0 stepeni, dok je najviša u Nišu i Leskovcu 18 stepeni Celzijusa.

Zbog obilnih padavina, vodostaj Dunava je u porastu sa tendencijom manjeg porasta i stagnacije do Bogojeva.

Također, i vodostaj Tise je u većem porastu sa tendencijom većeg porasta u naredna dva dana, kao i vodostaj Save koji je u umjerenom porastu sa tendencijom umjerenog porasta u naredna tri dana.

U gradovima Crne Gore je pretežno oblačno, najniža temperatura na Žabljaku 0 stepeni, a najviša u Herceg Novom 11 stepeni Celzijusa.

Kada su u pitanju vodostaju u ovoj državi, najozbinjija situacija je u Nikšiću sa rijekom Zetom čiji vodostaj iznosi oko 214 centimetara, što je i dalje ispod rekorda iz 2010. godine kada je vodostaj ove rijeke dosegao 243 centimetara.

dana  5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net