Recent Posts

Evropa prolazi duboke krize

Evropa 1BRISEL: Član Parlamenta Evrope Tom Vandenkendelaere kazao je da su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) zaštita i promocija prava manjinskih zajednica.

U samom Evropskom parlamentu je održana konferencija na temu “Budućnost muslimanske zajednice i manjina kroz prizmu jednakosti i sigurnosti” gdje je poručeno da građani u zemljama Evropske unije (EU) ne smiju zaboraviti temeljne vrijednosti ove međudržavne zajednice.

Naglasio je kako se ne smije dopustiti da se u zemljama članicama EU-a krše prava pripadnika manjinskih skupina.

Evropa 2“Evropa je danas na prekretnici. Također, Evropa prolazi kroz duboke krize, ali mi kao dio EU-a ne smijemo zaboraviti šta su naše temeljne vrijednosti”, rekao je Vandenkendelaere.

Belgijski zastupnik turskog porijekla Veli Yuksel, koji je učestvovao na konferenciji, smatra da je vrlo značajno nastaviti borbu protiv terorizma.

“Trebamo nastaviti borbu protiv terorizma. Ipak, neka niko ne očekuje da odustanemo od ljudskih prava i demokratije”, kazao je Yuksel.

On je na samom kraju naglasio je da je vrlo važno da se ne ugrožavaju demokratska prava građana prilikom donošenja mjera u borbi protiv terorizma.

Evropa 3“Ako je Evropa kolijevka demokratije te ako je ovaj kontinent mjesto gdje se sastaju kulture i religije, ova poruka bi trebala biti poslana iz Evropskog parlamenta”, istakao je Yuksel.

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr.
Sami centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja.

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net