Recent Posts

SJENIČKI DRAGULJ INESA ZEKIĆ

SRBIJE

PRVAKINJA SRBIJE U NORDIJSKOM SKIJANJU –SJENIČKI DRAGULJ INESA ZEKIĆ

Inesa Zekić rodjena je 20.04.2000 godine u Sjenici. Učenica je srednje škole i sa svojih 15 godina slobodno može reći da je uspešna sportistkinja.

SRBİJE 71) Inesa kada ste zavoleli skijanje i opredelili se da to bude sport kojim ćete se baviti?

Ja potičem iz skijaške porodice, dovoljno je reći da sam rođena u Sjenici da vas asocira na sport na snegu, jer moj grad zaista nudi sve uslove za ovaj sport. Da sam rođena u nekom drugom gradu verovatno danas ne bih bila uspešna skijašica. Svoje prve dečje skije nasledila sam od starije dece iz porodice, a sa intenzivnim treninzima počela sam od svoje 7 godine.

2) Zašto baš nordijsko skijanje?

Prvo sam počela sa treniranjem alpskog skijanja, ali kada sam se učlanila 2011 godine u Skijaški klub AMAR GARIBOVIĆ opredelila sam se za nordijsko skijanje. Nordijsko skijanje pripada kategoriji najtežih a najzdravijih sportova. To je za mene predstavljalo izazov, i želela sam da ga osvojim.

3) Ko su bili vaši prvi treneri?

Osoba koja je prepoznala moj talenat i uvela me u svet skijanja jeste moj otac Elsan Zekić. On je bio moj prvi trener. Kada sam postala članica SK AMAR GARIBOVIĆ moj trener bio je Murat Garibović. On je zaista verovao u moj talenat, učio me je da dam svoj maksimum u ovom sportu, da se ne predajem kada je teško. Pružao mi je potpunu podršku. Nažalost on danas više nije među nama, a ja ću mu zauvek biti zahvalna na sav trud koji je uložio.

4) Koje trke  su ostavile snažan pečat u tvojoj sada uspešnoj sportskoj karijeri?

Zahvaljujući ovom sportu ja sam posetila dosta država, a svaka trka u tim državama za mene predstavlja medalju. Iz svake trke sam ponela iskustvo, i znanje šta raditi u sledećem takmičenju. Učestvovala sam na FIS takmičenjima u Makedoniji, Austriji, Italiji, Rumuniji, Bosni, Crnoj Gori, Jermeniji. Na prvoj FIS trci na Mavrovu u Makedoniji u apsolutnoj kategoriji zauzela sam peto mesto i osvojila 243 boda. Za one koji ne poznaju ovaj sport 190 bodova je neophodno za takmičenje na olimpijadi mladih. Zahvaljujući trci u Jermeniji u kojoj sam zauzela četvrto mesto jer su me dve sekunde delile od trećeg mesta, osvojila sam dovoljan broj bodova i pravo da 2017 godine učestvujem na olimpijadi. Ukupno imam 30 osvojenih medalja.

5) Kada si postala član reprezentacije Srbije?

Državno prvenstvo u nordijskom skijanju u omladinskoj kategoriji održano je na SKI CENTRU ŽARI u Sjenici 2015 godine. U toj trci osvojila sam prvo mesto i tako postala reprezentativka države Srbije.

6) Sjenica je malo mesto, kakvi su uslovi za razvoj ovog sporta?

SRBİJE 3Nedavno smo dobili ski stazu pod nazivom ŽARI koja je zaista dobra. Sjenica iako je malo mesto ima puno talenata, i smatram da u nas sportiste treba ulagati jer mi šaljemo najlepšu sliku našeg grada i države. Sjenica ima među najmodernijim u regionu roll ban ski centar, koji je napravila Ustanova za sport i tako nam omogućila idealne uslove. Sjenica ima alpsku i biatlon stazu.Ove zime nismo imali snega, pa smo pripreme zahvaljujući Biatlon savez Srbije. održali u Italiji i Austriji sa trenerom Almirom Dzekovićem.

SRBIJE 67) Da li ste dobijali finansijsku podršku od nekih nadležnih organa?

Skijanje kao sport je jako skup. Ski oprema je skupa. Iskrena da budem do skoro sam se sama finansirala zahvaljujući porodici koja se uvek trudila da mi obezbedi dobre uslove i opremu. Lokalna samouprava kada bi nas ispratila na neka takmičenja finansijski bi nas podržala onoliko koliko je mogla. U 2016 godini sam po prvi put dobila ski opremu od biatlon saveza i zahvalna sam na tome. Volela bih da se nastavi takav vid pomoći jer meni i ostalim sportistima zaista puno znači… Verovatno bih ranije i odustala od ovog sporta da nisam imala porodicu koja se uvek trudila i zadnji dinar da ulože u moje skijanje.

Inesa je u 2016 godini nastupila na Evropa kupu u biatlonu u Austriji i Italiji, i svetskom prvenstvu nedavno održanom u Rumuniji.

8) Kako uspevaš da uskladiš školu i sport, nailaziš li na razumevanje profesora?

Učenica sam prve godine gimnazije Jezdimir Lović. Nažalost realnost je da dosta izostajem sa nastave, pogotovo u zimskom polugodištu. Zahvaljujući razumevanju pre svega direktora škole Isma Gicića i moje razredne Zenaide Hajderpašić uspevam da sve uskladim. Svi me profesori razumeju i drago mi je što me podržavaju. Podrška svih ljudi koji se nalaze u mojem okruženju mi puno znači i vetar u leđa mi je za dalja takmičenja.

9) Koji su ti dalji planovi s obzirom da si mlada a već imaš toliko uspešnih trka iza sebe?

Moj san je da odem 2017 godine na olimpijadi, predstavljam državu Srbiju i naravno donesem medalju na koju će svi biti ponosni

SRBIJE 1

10) Šta poručuješ našim čitaocima i svim mladim ljudima?

Ja pre svega pozivam svu omladinu da se bave sportom. Ispunite svoje slobodno vreme pravim stvarima, a uz sport ćete svakoga dana naučiti nešto novo. Pozivam sve ljude koji su u mogućnosti da podrže sportiste i da im omoguće prave uslove. I za kraj pozivam sve da posete Sjenicu i uvere se u sve lepote koje ona nudi.Hvala vam puno što ste se kao novinar setili da me podržite i upoznate javnost sa mojim uspesima.

Foto i autor teksta Selma Hasić Manić iz Sjenice

SRBİJE 5

http://ibalkan.net/

One Comment

  1. BRAVO!!! UVEK TREBA PODRZATI MLADE I TALENTOVANE LJUDE, I DATI IM PROSTORA U MEDIJSKOM NEBU

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net
%d bloggers like this: