Recent Posts

Angela Merkel u Turskoj…

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je kasno sinoć u posjetu Turskoj ( Mehmet Ali Özcan - Anadolu Ajansı )

ANKARA: Kako je i najavljeno njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je kasno sinoć u posjetu Turskoj. Merkel će danas u okviru radne posjete Ankari na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua, razgovarati i sa predsjednikom Turske Redzepom Tajipom Erdoganom.

Posjeta Merkel njemačke kancelarke je uslijedila Turskoj nakon sastanka sa Davutogluom u Londonu, gdje su dogovorili nastavak dijaloga.

Očekuje se da će tokom posjete biti govora o odnosima Turske i Evropske unije (EU), bilateralnim odnosima dvije zemlje, te o problemu izbjeličke krize.

Markel 2Glasnogovornik njemačke kancelarke Štefan Zajbert je ranije najavio da su Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu dogovorili sastanak tokom nedavne donatorske konferencije o Siriji, održane u Londonu.
 
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će se i on sastati s Merkel, prenio je Hurijet.
 
– Sastat ću se u ponedjeljak s Merkel u Ankari. Glavna tema će najverovatnije biti izbjeglička kriza – kazao je Erdogan.
 
Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Evropi, u centru je diplomatskih napora Merkel da smanji broj izbjeglica koje stižu u Njemačku.
 
Markel 3Turska je prihvatila u novembru prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala finansijsku pomoć od tri milijardi eura.
Turska je prihvatila krajem prošle godine pojačati borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala financijsku pomoć od tri milijardi eura.

Erdogan je izjavio da je Turska spremna, ako to bude neophodno, otvoriti granicu i pustiti u zemlju desetine tisuća sirijskih izbjeglica koje su na granici ostale zaglavljene nakon što su pobjegle od napada snaga režima Bashara al- Assada.

Markel 4“(Sirijski) režim je blokirao dio Halepa… Turska je pod prijetnjom. Ako dođu do naših vrata i ne budu imali drugog izbora, ako to bude neophodno, mi to moramo uraditi i pustiti našu braću unutra”, rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Senegala, prenose printani mediji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je potvrdio da će njegova zemlja zadržati svoju “politiku otvorene granice” za sirijske izbjeglice.

Veliki broj Sirijaca, uglavnom žene i djeca, bježe već danima u smjeru turske granice iz sjevernog sirijskog grada Halepa, pred velikom ofenzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski zračni udari.

Markel 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net