Recent Posts

Ataturk će prestići Heathrow

Ataturk 1ISTANBUL: Prije samo dvije godine, londonski aerodrom “Heathrow” bio je najprometniji međunarodni aerodrom u svijetu. Međutim, prošle godine tu titulu je ponio Međunarodni aerodrom u Dubaiju. Londonski aerodrom je i dalje najprometniji međunarodni aerodrom u Evropi, ipak sudeći po statistikama u tome bi ga za dvije godine mogao prestići istanbulski aerodrom “Ataturk”.

Međunarodna asocijacija aerodroma Evrope (ACI) objavila je da je 2015. godine kroz Heathrow prošlo 75 miliona putnika, što je za 2.2 posto više u odnosu na godinu ranije.

ataturk-havalimani-jet-gibi-yukseliyor-5197905Pariski aerodrom “Charles de Gaulle”, kojim je prošle godine prošlo 66 miliona putnika, drugi je najprometniji aerodrom u Evropi.

Dakle iako je Londonski aerodrom je i dalje najprometniji međunarodni aerodrom u Evropi, ipak, sudeći po statistikama, u tome bi ga za dvije godine mogao prestići istanbulski aerodrom “Ataturk”.

Najznačajnijii rast posjećenosti zabilježio je istanbulski aerodrom “Ataturk”, kroz koji je za 12 mjeseci prošle godine prošlo 62 miliona putnika, odnosno 9.1 posto više u odnosu na 2014. godinu. Ukoliko se u naredne dvije godine nastavi ovaj trend rasta, aerodrom u Istanbulu će prestići “Heathrow”, navode iz ove Asocijacije.

Ataturk 3“Turski uspon se čini neizbježnim, jer njen avijacijski sektor uživa velike prednosti. Jedan od njih je demografski. Zemlja ima ogromno, mlado stanovništvo, koje čine mnogi potencijalni putnici”, navodi se između ostalog u saopćenju Međunarodne asocijacije aerodroma Evrope.

Istanbul trenutno ima dva velika aerodroma, “Ataturk” i “Sebiha Gokcen”, a u toku je gradnja trećeg aerodroma koji će ujedno biti najveći aerodrom na svijetu.

Gradnja trećeg aerodroma, koji će koštati 10,25 milijardi eura, ima za cilj ima rasterećenje zračnog saobraćaja u ovoj turskoj i svjetskoj metropoli.

Turski zvaničnici najavili su da će treći aerodrom u Istanbulu biti izgrađen na prostoru od 76,5 miliona metara kvadratnih te da će sa 150 miliona putnika godišnje biti najprometniji aerodrom u svijetu.

Dakle, Istanbulski aerodrom “Ataturk” bi mogao prestići londonski “Heathrow” i postati najprometniji evropski aerodrom.

Ataturk 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net