Recent Posts

TIKA obnavlja na jugu i na sjeveru Crne Gore

TIKA 1PODGORICA: Restauracija Ali Pašinog Hamama u Ulcinju od strane TIKA-e. To je prvi naredni posao koji je uradila TIKA i nastavljanje sa svojim aktivnostima u Crnoj Gori. Počele su pripremne aktivnosti na restauraciji Ali Pašinog Hamama u Ulcinju koji predstavlja jedini očuvani Osmanski hamam na prostorima Crne Gore.

Dakle u okviru Projekta restauracije Ali Pašinog Hamama u Ulcinju potpisan je Protokol o suradnji između TIKA-e, Uprave za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Ulcinj i Odbora Islamske zajednice u Ulcinju.

Predsjednik Općine Ulcinj Fatmir Gjeka se zahvalio predstavnicima TIKA-e na realizovanim dosadašnjim projektima u Ulcinju i takođe iskazao zadovoljstvo što će TIKA preuzeti sve aktivnosti koje su vezane za restauraciju Ali Pašinog Hamama u Ulcinju.

TIKA 2Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture Crne Gore Anastazija Miranović se takođe zahvalila predstavnicima TIKA-e na započetim aktivnostima i pridavanju važnosti očuvanju baštine Osmanske kulture i obećala da će u ime Uprave dati svu potrebnu podršku realizaciji pomenutog projekta.

Koordinator TIKA Programske Kancelarije u Crnoj Gori Mustafa Yazici je istakao da će projektom restauracije Ali Pašinog Hamama u Ulcinju biti očuvana Osmanska baština a takođe će i biti mjesto koje će pomoći promociji bogatije turističke ponude grada Ulcinja. Yazici je istakao da su već počeli pripremni radovi na izradi glavnog projekta nakon čega će i početi radovi na restauraciji. On je napomenuo da će u 2016 godini od strane TIKA-e isto tako na teritoriji opštine Ulicnj biti adaptirana Namaska Džamija.

TIKA 3Ali Pašin Hamam je izgrađen 1719 godine od strane tadašnjeg stanovništva Ulcinja pored džamije koja nosi isto ime slavnog Ali Paše i jedini je očuvani hamam na ovim prostorima. Završetak radova je planiran do kraja 2016 godine.

Osim na jugu i na sjeveru Crne Gore, je se za potrebe Doma zdravlja u Rožajama, Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA donirala vrijedne donacije i ambulantno vozilo sa potrebnom medicinskom opremom i aparatima.

Mustafa Jaziđi je dao akcenat na veoma hladne zime i otežane uslove tokom zimskog perioda i naglasio da će donirana vozila biti velika pomoć ekipama koje rade na terenu i koji će moći u boljim uslovima biti na usluzi građanima.

TIKA 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net