Recent Posts

Historija američkog sporta sa hidžabom na OI

hidžabom 1ISTANBUL: Želim biti primjer drugima i pokazati da ako ste uporni ništa nije nemoguće, izjavila je Ibtihaj Muhammed, koja je osvojila bronzanu medalju u mačevanju na Svjetskom prvenstvu u Atini i tako ostvarila plasman na 31. Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Ibtihaj Muhammad, takmičarka u mačevanju, predstavljaće Sjedinjene Američke Države na Olimpijskim igrama. Ova vijest je potvrđena od strane američkog olimpijskog tima, te će 30- godišnja Muhammad, postati prva takmičarka s hidžabom koja će predstavljati ovu zemlju na Olimpijskim igrama.

Protekle sedmice Muhammad je osvojila i bronzu na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj, a time je izborila i nastup u Rio de Janeiru, te je ušla u povijest američkog sporta. Ona će se na Olimpijskim igrama takmičiti ekipno i pojedinačno.

Mariel Zagunis, left, Dagmara Woznia, center, and Ibtihaj Muhammad, of the US, celebrate winning the bronze medal after defeating Italy in the womenís sabre team competition of the World Fencing Championship Budapest, Hungary, Monday, Aug. 12, 2013. (AP Photo/MTI, Imre Foldi)   ORG XMIT: MTI130 [Via MerlinFTP Drop]

Muhammad (30), koja živi u američkoj državi New Jersey, osvojila je treće mjesto u mačevanju na Svjetskom prvenstvu održanom u Atini prošle sedmice.

Osvajanjem bronzane medalje i 20 poena na Svjetskom kupu Muhammad je ostvarila i plasman na 31. Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru. Ona će tako postati i prva muslimanka sa hidžabom koja će predstavljati SAD na jednoj olimpijadi.

Muhammad je izjavila kako spol, rasa ili religija ne trebaju biti razlog čovjekovog udaljavanja od njegovog cilja.

“Želim biti primjer drugima i pokazati da ako ste uporni ništa nije nemoguće”, izjavila je Muhammad.

hidžabom 3Muhammad, koja se pored profesionalnog bavljenja mačevanjem bavi i prodajom modne marke putem interneta, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u mačevanju će se boriti pojedinačno i ekipno.

Njena saigračica, Mariel Zagunis, koja je osvojila zlato u Ateni na Svjetskom kupu i koja se nalazi na prvom mjestu u Americi, će mačevati zajedno s njom u Brazilu kasnije ove godine. Cijeli tim SAD-a čine Muhammad, Zagunis i još jedna žena, a zvanično će biti predstavljene 11. aprila.

hidžabom 4Rio će biti prva Olimpijada na kojoj će se takmičiti Ibtihaj. Ona se nije kvalifikovala 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu zbog toga što je povrijedila ligament na ruci.

Sudeći po njenoj biografiji, koja se nalazi na stranici američkog tima, Muhammad je napisala kako se nada da će ući u historiju 2016. kao prva američka atletičarka koja će se takmičiti na Olimpijskim igrama sa hidžabom. Dodala je da je prepoznala “nedostatak manjina u sportu” te je dodala kako su postojale barijere u ženskom mačevanju koje su se trebale preći.

Muhammad je iz Maplewooda, New Jersey, i sa 13 godina je počela mačevati nakon što je njena majka vidjela njene kolege kako vježbaju u školi te je primijetila kako su atletičari potpuno pokriveni, što je u skladu sa islamom.

hidžabom 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net