Recent Posts

Kosovo traži da Beograd objavi lokacije masovnih grobnica

grobnica 1PRIŠTINA: Danas je vladina komisija za nestala lica je sa održanog redovnog sastanka još jednom pozvala Srbiju da kaže gdje su lokacije grobnica u kojima su zakopani Albanci nestali tokom posljednjeg rata na Kosovu.

Komisija je ocjenila da sudbinu nestalih lica politika drži kao taoce.

Predsednik Vladine komisije za nestala lica, Prenk Gjetaj je nakon sastanka izjavio da je rasvjetljavanje sudbine nestalih lica Vlada Kosova trebala da postavi kao uslov za nastavak dijaloga u Briselu.

grobnica 2Gjetaj je kazao da na osnovu informacija kojima raspolaže Evropska unija nije bila raspoložena da to pitanje podigne na politički nivo razgovora uz obrazloženje da je to humanitarno pitanje.

“Pitanje nestalih osoba naši zvaničnici su trebali postaviti kao uslov Srbiji za nastavak dijaloga u Briselu, zato što Srbija ne voli humanost”, kazao je Gjetaj.

Potom je Gjetaj zatražio od međunarodnih faktora da izvrši pritisak na Srbiju kako bi otvorila arhive i dala podatke o lokacijama gde su zakopani Albanci.

Gjetaj je naglasio da postoje sumnjive lokacije i na severu Kosova koje nisu istražene, kao što su Suvi Do i Kaludra kod Zubinog Potoka. Veliki broj nestalih ukazuje, dodao je on, da ima neotkrivenih masovnih grobnica.

grobnica 3Na Kosovu se i 17 godina nakon sukoba još uvek kao nestalo vodi 1.668 osoba, najviše Albanaca, kao i oko 500 Srba i pripadnika ostalih zajednica.

Prije toga je se u okviru dvodnevne posjete Albaniji, ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj sastao se u Tirani sa ministrom vanjskih poslova Albanije Edmondom Panaritijem.

Panariti je izjavio da će Albanija nastaviti da ulaže napore kako bi se povećao broj država koje će priznati nezavisnost Republike Kosovo.

grobnica 4“Nastavit ćemo s lobiranjem kako bi što više država priznalo Kosovo kao državu. U bliskim kontaktima smo sa državama koje još nisu priznale Kosovo. Iduće godine će još više država priznati Kosovo”, vjeruje Panariti.

Također, dodao je da je potrebno da se pripadnici albanske zajednice koji žive u južnom dijelu Srbije integriraju u politički, ekonomski i kulturni život u toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj naveo je da Kosovo želi postati sastavni dio Evropske unije.

“Zajednička vizija Kosova i Albanije je evropski put i pristupanje Evropskoj uniji u skorijoj budućnosti. Tražimo podršku Albanije kako bi pomogla građanima Kosova da nesmetano putuju u zemlje Evrope. Također, proces priznavanja Kosova je nezaustavljiv proces”, izjavio je Hoxhaj.

grobnica 5

http://ibalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net