Recent Posts

Bombonjera

bombonjera 1

Bombonjera

Kad ono u mene mi Fata izvuče onu bombonjeru, reko”:
– Da ova bombonjera more govorit’ pa da mi kaže đe je sve bila i šta je sve vidila, beli bi se siti napričali.
U mene Fata imala hejbet vakije po seharama i budžacima, jer bombonjere se ne jedu, one hodaju po mahalama, bolnicama… Bome su i Dunjalaka vidile. I radosti i tuge i rođenja, a i bolesti i umiranja.
Morebit’ da je ova kupljena na Bistriku u Okrugloj, kod Salema u granapu. sišla do Bistričke stanice, neko je odnio šefu stanice, a njegova je žena sklonila i kad je ono trebala amidži u bolnicu ponese je, i amidža je odnese kad je ono bio otpušten, a njegova je hanuma skloni kad pođe u Sokolović Koloniju kod sestre, da joj je ponese. Morebit’ i da se jopet vratila u Okruglu, preko Ilidže, Nedžarića, pa u Švrakino, pa do Šefke i Hameda u Varaždinsku, a o’tale, zaobilaznicom dok nije završila u nas, ko će joj znat.
Nejse.
Nego sam vam ovo hotio rijet:
– U mene Fata nije dala djeci otvarat’ bombonjere, a k’o maksumi, vazda željni slatka. Otvore ti je’nu i svu je pomaštrafe, pa jopet zalijepe celofan, haman sve kako je i bilo.
Fata pošla kod Pembe i po belaju turi onu bombonjeru u kesu.Pemba hanuma iznese kahvu i viče Fati:
– Baš mi nešto prahnulo slatko, a vidim kroz onu tvoju kesu ti donijela bombonjeru. Hajmo je vala baš raspakovat’ da ne hoda više. Otvori je ona, kad u njojzi samo jena čokolada na sred srede stoji.
I one su ti taj vakat eglenisale o toj bombonjeri, k’o biva kako varaju narod i prodaju svašta, iako su obadvije slutile šta je u stvari bilo.
– Kad nisam u zemlju propala,viče u mene Fata kad bi po stoti put ispričaj.

Iz knjige Hadžibeg 2015  – Piše: Uzeir Hadžibeg

Bombonjera 3

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net