Recent Posts

Simboli izbjegličke drame

Simboli 1ANKARA: Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je nakon sastanka s predsjednikom Čilea Michelleom Bacheletom izjavio da su tokom susreta razgovarali o odnosima dviju zemalja kao i o krizama u svijetu, posebno humanitarnim krizama.

“Turska najdirektnije osjeća izbjegličku krizu koju su izazvali sukobi u Siriji i Iraku. Skoro svaki dan u novinama i na televiziji čujemo i čitamo vijesti o izbjegličkim dramama, a najbolniji simboli te ljudske tragedije su tijela nevine djece nasukana na obali mora”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je Turska do sada prihvatila preko 2,5 miliona izjeglica iz Sirije i Iraka i potrošila preko 9 milijardi dolara na njihovo zbrinjavanje.

Na kraju je dodao kako Turska i Čile imaju dobre odnose na mnogim poljima.

“Čile je prva i jedina jedina zemlja u ovom regionu s kojom imamo sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum je potpisan 2011. godine, a trgovina Turske sa Čileom je u međuvremenu povećana za dva puta”, kazao je Erdogan.

Simboli 2Naglasio je kako vjeruje da će dvije zemlje i u narednom periodu osnažiti bilateralne odnose na svim poljima.

Na susretu sa prestavnicima sedme sile Erdogan je govorio i o odnosima između Ankare i Moskve. Ti odnosi su potpuno poremećeni poslije obaranja ruskog aviona krajem prošle godine.

Ti politicki odnosi su se još jednom našli na velikom ispitu nakon što je Turska optužila Rusiju da njeni avioni, koji su stacionirani u Siriji, opet ugrožavaju turski vazdušni prostor. Novi incident se navodno dogodio u petak ujutro u pograničnom području prema Siriji.

Simboli 4„Jedan ruski SU-34 je povredio turski vazdušni prostor iako je prethodno bio upozoren i na ruskom i na engleskom jeziku“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari, koje je uručilo „oštar protest” ruskom ambasadoru u Turskoj Andreju Karlovu.

„Ukoliko Rusija nastavi sa povredama turskog prava na suverenitet, biće primorana da snosi posledice. Ti neodgovorni koraci neće donijeti dobro ni Rusiji, ni odnosima NATO i Rusije, niti regionalnom i globalnom miru”, izjavio je Erdogan.

Simboli 5Predsjednik Turske je, međutim, potvrdio novinarima da je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da pokuša da ugovori sastanak sa Vladimirom Putinom, kako bi se u direktnom kontaktu zakopale „ratne sjekire” između dvije zemlje. Ali, Moskva još nije odgovorila na tu inicijativu Ankare.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je odmah izrazio solidarnost sa Turskom.

„Mi pozivamo Rusiju da se ponaša odgovorno i da poštuje vazdušni prostor alijanse, odnosno Turske”, istakao je on.

Pentagon je takođe pozvao Moskvu da poštuje suverenitet Turske kako bi se izbeglo „dalje povećanje nestabilnosti u regionu”.

U Moskvi su odmah demantovali turske tvrdnje da je u petak avion SU-34 povredio turski vazdušni prostor.

Simboli 3

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net