Recent Posts

Renovira se Grand Bazar ili Kapali čaršija

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

ISTANBUL: Historija u gradu na Bosforu je prepoznatljiva i preko “fotki” sa razglednica. Takva je svakako i oni koji Istanbul prepoznaju po “Velikom bazaru” ili jednostavno Kapali čaršiji u Stambolu. Nije to samo jedna od najstarijih i najveh pokrivenih pijaca u svetu, to je stecište miliona turista širom planete.

Kapali čaršija biće restaurirana, saopštile su turske vlasti dok su imali promotivni skupa sa stranim i domaćim akreditovanim prestavnicima sedme sile. Svakako na jednom od tih upriličenih susreta gradskih vlasti i medija bio je regionalni portal http://ibalkan.net.
Predsjednik istanbulske opštine Fatih Mustafa Demir rekao nam je da će za restauriranje više stoljeća starog kompleksa možda biti potrebno čak do 10 godina i da je vrijednost projekta oko 55 miliona dolara.
 
čaršija 2U susretu sa vlasnicima prodavnica, restorana i čajdžinica, za sami a i vlasti kažu da su oštećene i da zahtjevaju popravke i da se raduju restauraciji bazara, ali i izražavaju nadu da će obnovljena pijaca biti vjerna originalu.
 
Današnji moderni Istanbul se sastoji od evropskog i azijskog dijela grada Megapolisa koje povezuje bosforske ćuprije. Evropski dio je podjeljen na stari i novi dio koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje je Galata most.
čaršija 3Stambol, Konstantinopolj, Carigrad ili samo Istanbul je naslijednik prestonice drevne Vizantije, koja sa preko 1123 godina postojanja i bila je najduže bivstvujuća imperija čovečanstva. Tokom historije Stambol je bio slavljen, paljen, prekrštavan, osvajan.
Istanbul je bio i ostao centar kulture, trgovine, raskršće civilizacija i religija oduvjek, a centar svijeta više od jednog milenijuma. Sasvim dovoljan argument zašto ga treba osjetiti i dozivljeti na svoj nacin. Stambol je jedinim grad na dva kontinenta, ondosno, riječ je o Konstanitnoplju, zatim Carigradu, tj. današnjem Istanbulu.
čaršija 5Dakle odluka je da se renovira Grand Bazar ili Kapali čaršiji- koja je ogroman starinski bazar sa stotinama radnjica sa suvenirima, tkaninama, nakitom, odjećom, raznim sitnicama. Nevjerovatan utisak je da skoro svaki trgovac razumije jezike sa prostora Balkana a svakako i Bosanski jezik. Vrijeme potrebno za obilazak Grand Bazara ili Kapali čaršije nije limitirano ali na manje od dva do četri sata, u zavisnosti od pola i obavezno cjenkanje je ono sto je karakteristika Grada na Bosforu.
 
Kapali čaršija u Istanbulu omiljena je turistička atrakcija. Kapali čaršija je natkrivena tržnica koja se prostire na 47.600 metara kvadratnih i ima čak 4.000 dućana, a širi se i na okolne gradske ulice, te je najveći shopping centar na svijetu. Na Kapali čaršiji prodaju se najrazličitiji proizvodi od zlata, kože, drva, keramike i bakra kao npr. nakit, jakne, začini, torbe i koferi, tepisi, satovi, šeširi, tkanine, odjeća i potrepštine za trbušne plesačice, prženi kesteni i ušećereno koštunjićavo voće, suveniri i razglednice, čajevi, ukrasni tanjuri, čajnici i setovi za čaj, džezve za kavu, narghile itd.
čaršija 1Po Kapali čaršiji može se lunjati satima i danima, bilo da se radi o shoppingu ili samo o razgledavanju.
 
Statistike govore da današni Istanbul broji preko 18.5 miliona stanovnika, sa preko milion turista dnevno. Uprkos svojoj veličini on nije skupa metropola, potpuno je prilagođen masama turistia, a o svemu se možete dogovarati sa onima koji zive u gradu. Puno toga se da videti, probati, kupiti i doživjeti za razumnu cijenu, svi koji su ga vidjeli i dozivjeli na svoj način.
 
Istanbul je nevjerovatno dinamičan grad, pravi megalopolis, a o tome šta je novo, a posebno zanimljivo u Istanbulu pratite na našem http://ibalkan.net uz nezaobilazne video vodiče, u odeljku putopisi o Turskoj, Istanbulu i Anadoliji.
Dakle turistički vodiči se stalno ažuriraju marljivo probranim, a prije svega smisleno odabranim pričama sa putovanja iz svih dijelova Turske. Drugim pragmatični savjet je sledeći: fotografisanje je u Istanbulu dozvoljeno je bas svuda. Tako savjetujemo nasim prijateljima koji nam dolaze u Stambol, Megapolis i i na Bosfor da ponesite rezervne baterije i dovoljno memorije, jer poslije dugo vremena samo slike iznova osvježavaju emociju doživljenog. Tako mi vidimo i dozivljavamo Renoviranje histanbulski Velikog ili Gran bazara ili jednostavno Kapali čaršiju. MOŽE SAMO BITI JOŠ BOLJA I DOMINANTNIJA…
čaršija 9

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net