Recent Posts

Islamski sukobi suniti- šiti

sukobi 1ISTANBUL: Nova neslaganja oko toga ko treba da bude nasljednik nakon posljednjeg Božijeg poslanika igralo je značajnu ulogu na podjelu između sunitskog i šitskog mezheba.

Danas je očigledno da se moraju prihvatit razlike između sunita i šiita, ali ne treba pretjerivati u XXI stoljeću i izazovima novih ratova.

Ako se s obzirom da glavni sukobi odvijaju u regiji u kojoj je većina stanovništva muslimansko, činilo se da je došlo do sektaških ratova. Iako ima istine u tome, osnovna istina je sasvim drugačija.

Sunitske i šiitske zajednice u Siriji, Iraku, Bahreinu, Libanu moraju razgovarati kako bi se smanjile tenzije ratovi, siromaštvo, ekonomske nejednakosti, zla, ratovi kako policija i mnoge slične probleme. Svaki problem ima neke poteškoće s obzirom na etnički i vjerski identitet.

sukobi  2U pozadini problema je politički identitet i zajednički socio- ekonomskim i političkim pitanjima, kao rezultat pretjerivanja povećanja potraživanja etničkog i religijskog identiteta. Suniti i šiitske napetosti u Libanonu, zapravo se odnosi više u borbi protiv vlade i uspostavu kontrole sektaškog identiteta.

Rat u Siriji i dalje ima vrlo malo veze sa sunitskim ili šitskim mezhebom. Naprotiv, rat u Siriji, mnogo snage koje igraju ključnu ulogu kao oblikovanju arapskom svijetu, bez obzira na etničku ili sektaške identiteta.

Vjerske i sektaški ratovi u Europi u XVI i XVII stoljeća između katolika i protestanata su u suštini ratovi za dominaciju i hegemoniju više nego za identitet. Danas, na isti način, sektaške tenzije u muslimanskom svijetu, u suštini proizlazi iz mnogih drugih povijesnih događaja koji podstiču sunitsko- šiitski raskol u islamu.

sukobi 3Pitanje: Ko će biti prvi kalif (halifa) poslanik islama?

– Generalno smatra početkom razlika između sunita i šiita u drevnoj islamske historije. Suniti uglavnom brane i imaju zajednički stav da je Sahabah proroka odabrao Abu Bekra za halifu, on snima njegov nasledništvo formirali vjerskih i političkih legitimitet koji je nasljednik Božijeg poslanika.

Šije ponovo branio stav da je za nasljednik Poslanika izabran Alija ibn Ebi Tabib.

Danas uprkos brojnim drugim važnim pitanjima, neslaganja oko toga ko će biti nasljednik poslanika ovo je igralo značajnu ulogu u usponu sunitskog i šiitskog mezheba. Ne treba zaboraviti da su obje škole dijele glavna segmenta islamske religije i civilizacije.

sukobi 5U zakonu, nauke, filozofije, umjetnosti i misticizma, dvije škole spaja jedinstvo Allaha i veličine čoveka. Istaknute ličnosti u sunitskog i šitskog mezheba kao što sam Jafer al- Sadiq i imama Abu Hanifa putem, Ibn Sina, Al- Nasir Finn, Gazali, mislimo da je Sadr otvoreno stao kao glavni čovjek o klasičnoj ideji islamske civilizacije.

Danas je problem da se kaže u smislu kompromisa i jedinstva, da postoje podjele i razdvajanja. Muslimanski učenjaci i intelektualci imaju vrlo važnu ulogu u smislu razvoja sveobuhvatnog pristupa islamske historije i uspostavljanje novog pravca za lakše rukovanje problema sa kojima se suočavaju sunitski i šitski mezheb.

U središtu današnjih navodnih sektaških sukoba stoji političku prevlast i nacionalnih interesa pojedinih zemalja. Kao i sve moderne nacionalne države i većina muslimanskih zemalja vladaju u skladu sa svojim nacionalnim interesima, što u ostvarenje ovog cilja pokušaja da koriste etničke i sektaške sukobe.

Dakle i politički interesi nacionalnih država i politički identitet u društvima mogu izazvati fragmentacije, dok je u normalnom društveno- političkom okruženju, ovi problemi se mogu lako prevazići.

sukobi 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net