Recent Posts

Svjetski dan hidžaba

hidžaba

Svjetski dan hidžaba – World Hijab Day

Danas je Svjetski dan hidžaba, koji je prvi put obilježen 2013. godine na prijedlog Nazma Khan iz New York-a kako bi podstakla nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Ovakva akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanke.
Prošle godine ova akcija je naišla brzo na odjek, i u vrlo kratkom vremenu angažovali su se ljudi širom svijeta: Velika Britanija, Australija, Indija, Pakistam Francuska i Njemačka.
Svjetski 1Ovaj događaj želi da razvije svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

Svjetski dan hidžaba (World Hijab Day) nije o preuzimanju modnog rizika. Nije o zadovoljavanju potreba kulture. Svjetski dan hidžaba se organizuje u cilju podrške sestara s poštovanjem. Radi se o otkrivanju ljepote izbora, i podsjećanju da hidžab nije simbol ugnjetavanja, o podsjećanju na poniznost, skromnost i sjećanje na Boga. Promoviše se jedinstvo i duhovni rast rušeći stereotipe.

Svjetski dan hidžaba obilježavale su  žene i prethodnih godina, ali ne javno i ne protestnom šetnjom. Činile su to u svojim džematima, u svojim džamijama, o tome organizirale predavanja i nisu javno istupale. Međutim prošlomjesečna odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine , o zabrani odjevanje vjerskih elementa zaposlenicima i drugim licima u objekima sudskih institucija, a među koje je svrstana i mahrama, odnosno hidžab, podstakao je žene muslimanke da ovoga puta Svjetski dan hidžba obilježe javno protestvujući mirnom šetnjom protiv ovakve odluke.

Stotine mladih žena koje nose hidžab prošetale su danas ulicama Bihaća, Zenice, Goražda, Mostara, Travnika, Kaknja, Fojnice, Bugojna, Tuzle, Konjica, Zavidovićima… u znak protesta protiv odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koja zabranjuje nošenje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Svjetski

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net