Recent Posts

Vladar Katara, u BiH

Vladar 2SARAJEVO: Danas je Vladar Katara, šeik Tamim bin Hamad al- Thani, doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Katarskog emira je ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine uz najviše državne počasti dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Al- Thani će se tokom jednodnevnog boravka u Sarajevu sastati sa najvišim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH – članovima Predsjedništva BiH, rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Katar je država sa nešto manje od dva miliona stanovnika, smještena na Arapskom poluotoku, i jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu. Privreda Katara temelji se na zalihama nafte i plina, koji čine većinu izvoza ove monarhije (emirata). U posljednjih 150-ak godina Katarom vlada porodica Al-Thani iz koje potječe i sadašnji emir.

Vladar 6Današnja posjeta šeika Tamima nije prva posjeta katarskog vladara Bosni i Hercegovini, jer je prije emira Tamima, BiH 2010. godine posjetio njegov otac, šeik Hamad.

Katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al-Tani istakao je danas da je njegova zemlja veoma zainteresovana za ulaganja u privredu u BiH i naglasio spremnost da podrži razvoj BiH.

Nakon svečanog dočeka u Sarajevu, Al-Tani je sa delegacijom Katara učestvovao na plenarnom sastanku Predsjedništva BiH, članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Na sastanku je ocijenjeno da današnja posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje BiH i Katara.

Vladar 3Konstatovano je da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose, ali je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma, energetskom sektoru, saobraćaju i komunikacijama, poljoprivredi i industrijskoj proizvodnji.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje i ulaganja katarskih investitora u privredu BiH putem zajedničkih projekata i zajedničkih investicija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Emir Katara najavio je formiranje fonda prijateljstva za BiH, iz kojeg će se davati direktan podsticaj razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH po modelu po kojem je Katar uspostavio takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobre rezultate, naročito u kreiranju novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Vladar 4Dogovoreno je da će delegacija Katara u naredne dvije sedmice doputovati u BiH, kako bi bili dogovoreni detalji o uspostavljanju ovog fonda.

Najviše pažnje na sastanku posvećeno je mogućnostima za ulaganja katarskih privrednika u BiH, a emiru su predati i neki projekti spremni za realizaciju.

Bilo je riječi i o mogućnostima kreiranja boljeg poslovnog ambijenta i omogućavanja bržeg investiranja u BiH, kao i unapređenju saradnje potpisivanjem različitih sporazuma, te intenziviranju rada Zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Tema sastanka bila je i napredak koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u EU.

Najavljeno je i uspostavljanje direktne avio-linije između Sarajeva i Dohe.

Katar je priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine u 22. oktobra 1992. godine, dok su diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni 22. januara 1993. godine.

Vladar 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net