Recent Posts

Davutoglu o izbjeglicama EU

Davutoglu 2ANKARA: Premijer Turske Ahmet Davutoglu večeras je u Ankari primio delegaciju Evropske unije predvođenu visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Iz Vlade Turske su naveli da je Davutoglu tokom sastanka kazao kako Turska za pregovaračkim stolom za mir u Siriji želi vidjeti i “stvarnu opoziciju”.

“U vezi sa pregovorima o Siriji koji se očekuju u Ženevi, Turska će, kao što je i do sada radila, nastaviti da daje svaki vid doprinosa kako bi za stolom bila prava opozicija. YPG je teroristička organizacija i ogranak PKK-a”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer Davutoglu je sa Mogherini razgovarao o izbjeglicama, saradnji Turske i EU, pregovorima o članstvu Turske u EU, sastancima koje će u narednom periodu održati Turska i EU i o prisustvu Rusije u regionu.

Davutoglu 1Poslije tog razgovora turski premijer Ahmet Davutoglu je primio i delegaciju reportera “CNN International” i  odgovarajući na pitanja novinarke Christiane Amanpour u vezi s mogućim rješenjem sirijske krize, kazao da Turska za pregovaračkim stolom želi vidjeti i sirijske Kurde.

“Mi sirijske Kurde želimo vidjeti za stolom. Bez Kurda nema pregovaračkog stola. Protivimo se da teroristička organizacija PYD bude za stolom. PYD je ogranak PKK koji su, ne samo Turska, nego i Evropska unija i SAD proglasile terorističkom organizacijom”, rekao je Davutoglu.

Odgovarajući na pitanje o rješenjem u vezi s iranskim nuklearnim programom, Davutoglu je poručio kako je dobro za cijeli svijet da je postignut sporazum s Teheranom.

Davutoglu 3“Drago mi je da je u vezi sa iranskim nuklearnim programom postignut sporazum. Postizanje rješenja nije dobro samo za Iran, nego za ekonomiju cijelog svijeta”, kazao je Davutoglu.

Naglasio je kako Turska ne vidi Iran kao konkurenta nego kao susjeda s kojim ima dobre odnose.

“Ne vidimo Iran kao konkurenta. Mi smo susjedi. Tokom historije smo imali i dobre i loše odnose. Tokom posljednjih 20 godina imamo dobre susjedske odnose, iako u Siriji i Iraku imamo različita mišljenja o nekim pitanjima”, istakao je turski premijer.

Na pitanje o ruskoj intervenciji u Siriji, Davutoglu je odgovorio da je samo 10 posto ruskih napada u toj zemlji usmjereno protiv ISIL-a.

Davutoglu 5“Rusija je dugo bila protiv vanjske intervencije u Siriji. Međutim, sada Rusija na vrlo negativan način izvodi intervenciju. Ustvari, okupira Siriju. Tačnije, u 90 posto od akcija koje je Rusija do sada izvela cilj su bili civili i umjerena opozicija u Idlibu, Azezu, Halepu i Lazkiji. Rusija je gađala škole i bolnice. Samo 10 posto ruskih akcija su bile usmjerene protiv ISIL-a. Rusija kao i svi drugi može dati doprinos u mirovnom procesu. Ipak, očekujemo da Rusija poštuje sirijske civile i da ih ne tjera prema turskoj granici”, rekao je Davutoglu.

Na pitanje da Bashar al- Assad sve više napreduje u sirijskom ratu, Davutoglu je odgovorio kako Assad ne pobjeđuje.

“Assad ne pobjeđuje. Ako Assad i dalje ostane u Damasku, nijedan Sirijac se neće moći vratiti u domovinu. To je za nas temeljni uslov za postizanje mira. Sigurno ne pobjeđuje”, kazao je Davutoglu.

Na kraju je istakao kako su za Tursku podjednako opasni i PKK i ISIL čija ideologija je, kako je kazao, protiv demokratije.

Na pitanje o mogućnosti donošenja novog Ustava u Turskoj, rekao je kako bi novi Ustav bio zasnovan na ličnim slobodama, pravima i principu podjele vlasti.

“Ako pripremimo takav Ustav, ako Parlament pripremi građanski ustav, to bi bila najveća i najvažnija reforma koju bi mogli uraditi”, rekao je Davutoglu.

Davutoglu 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net