Recent Posts

PREDGOVOR “LEGENDA O JEZERU”

LegendaOd danas dragi nasi citaoci,  ibalkan.net Vam predstavlja prvi roman (u pripremi) nase Alme Ajanović Zornić “Legenda o jezeru”. Prema samoj definiciji  ” Legenda “je prvi etno bosanski horor- triler roman u nastavcima…

Alma pise fikciju i ne-fikciju. Trenutno pise roman, “Legenda o jezeru”, koju opisuje kao misteriju sa etno-horor tematikom koja pruza jedinstven uvid u narodna vjerovanja i običaje koja su oblikovala zivote mjestana u jednom zabacenom bosanskom selu u vremenu davno prije rata. Nastavci ove price su redovno objavljivani na njenoj stranici a od danas se mogu citati i na stranicama ovog portala. Iako je roman  jos uvijek work-in-progress, brojni redovni citaoci nalaze da je Almina naracija jedinstvena ali istovremeno tako karakteristicna za bosanske krajeve. Svako poglavlje prozeto misterijom ih ostavlja zeljne da saznaju vise o sudbini mjestana sela Ostrinja koji su zateceni i prestravljeni preranom i brutalnom smrcu mlade Mejre.

Almina sklonost i interes ka tajnovitim i mracnim temama se inace  cesto odrazavaju u njenim djelima.  Alma, koja je zaljubljenik u knjige i knjizevnost pisanu sirom svijeta, prevenstveno nalazi inspiraciju u bosansko-hercegovackoj kulturi, koja je iduci unazad hiljadama godina bila pod uticajem mnogobrojnih kultura i istorijskih procesa sto ju je ucinilo jedinstvenim ali kompleksnim spojem cesto kontradiktornih osjecaja i razumjevanja zivota. Tako su zivoti Alminih likova cesto istovremeno ispunjeni tragedijom i komedijom, ljubavlju i mrznjom. Tu je neizbjezna doza bosansko-hercegovackom fatalizma i pesimizma koja je cesto negirana tipicnim rijecima “bit’ ce bolje akobogda”.

Cilj Alminog putovanja kroz vrijeme je prepoznavanje bosansko-hercegovacke prošlosti kao necega sto cini ovu zemlju posebnom. Njene price su namjenjene ne samo podsjecanju na korjene bosanskog naroda ali i pruzanju drustveno-historijski konteksta u kojem je lakse razumjeti ovaj kulturalno bogati i komplikovani narod. Takvo vraćanje u neka davna vremena, koja su zatrpana i skrivena teretom sadašnjosti i života uopste, doprinose podizanju kulturološke i historijske svijesti kod bosanske omladine ali i starijih populacija,

Veliki broj Alminih prica obuhvaća period njenog ranog djetinjstva, kao i sjećanja njenih nana i đeda. Mnoge njene price, iako su fikcija, su bazirane na istinitim dogadjajima i dozivljajima ljudi iz krajeva koji su posluzili kao osnova i inspiracija za Almine price. Nartivi su zapisani u već u velikoj mjeri zaboravljenom arhaičnom stilu i dijalektu koji je karakterističan za ta sela i zaseoke.

Uzivajte…

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net