Recent Posts

Davos i kućni robot Hubo

Davos 2DAVOS: U švicarskom Davosu sinoć je završen trodnevni Svjetski ekonomski forum koji će protekao u znaku rasprava i prijedloga smjernica za rješavanje izbjegličke krize, problema globalne terorističke prijetnje u svijetu i kiparskog pitanja.

Uz sve to je i Profesor sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju Oh Jun- Ho, kazao je prilikom predstavljanja da je robot prilagođen sredini – može pokupiti stvari, premještati ih, pa čak i penjati se uz stepenice.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji je zvanično završen jučer, predstavljen je robot Hubo, za kojeg njegov dizajner tvrdi da će u bliskoj budućnosti obavljati sve kućne poslove.

Davos 3Profesor sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju Oh Jun-Ho, kazao je prilikom predstavljanja, da je robot prilagođen sredini – može pokupiti stvari, premještati ih, pa čak i penjati se uz stepenice.

“Ali, Hubo mora proći još dug put kako bi se pustio da radi. On još uvijek nije dovoljno jak i nije pametan kao mi”, kazao je Oh Jun-Ho.

Robot Hubo privukao je veliku pažnju na Forumu u Švicarskoj koji okuplja hiljade poduzetnika i svjetskih lidera. Jedna od glavnih tema skupa upravo je bila kako će nove tehnologije i inovacije promijeniti svijet u budućnosti.

Davos 4Više od 2.600 učesnika 46. Foruma, među kojima i predsjednici ili lideri vlada iz 40 zemalja, su razpravljali i o nizu drugih gorućih pitanja, poput pada cijena nafte, klimatskih promjena i savremenih tehnoloških dostignuća.

Evropski lideru su, kako na zvaničnim sesijama Foruma, tako i na bilateralnim susretima na marginama Foruma, najčešće razgovarali o rješavanju izbjegličke krize i neophodnosti zajedničke saradnje na tom polju.

Premijer Republike Turske, zemlje koja je najviše pogođena izbjegličkim valom iz Sirije i Iraka, Ahmet Davutoglu je kazao da je izbjeglička kriza globalni problem i da je obaveza međunarodne zajednice da saradnjom riješi to pitanje uspostavom mira u ratom zahvaćenim zemljama.

„Mi ne želimo novac od Evropske unije, niti pregovaramo o novcu. Smatramo da je rješenje izbjegličke krize i briga o izbjeglicama humanitarno pitanje i ljudska obaveza“, poručio je Davutoglu.

Učesnici Foruma proteklih dana su naglašavali da je neophodno uspostaviti zajedničku saradnju i mehanizme integracije migranata u društvo, što je ocijenjeno i potencijalom za ekonomski rast u Evropi.

Davos 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net