Recent Posts

Bajden i Erdogan imaju rešenje za Siriju

Bajden 4ISTANBUL: Predsjednik Republike R.T.Erdogan je jučer u palati Mabeyn u Istanbulu primio potpredsjednika SAD-a. Potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio je da su Vašington i Ankara spremni za vojno rešenje krize u Siriji, ukoliko ne bude postignut politički dogovor.

„Znamo da bi bilo bolje ako bismo postigli političko rešenje, ali spremni smo, ako to ne bude moguće, za vojno rešenje i da uklonimo Islamsku državu“, rekao je Bajden na konferenciji za štampu u Istanbulu.

On je nakon susreta sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom rekao da su njih dvojica razgovarali o tome kako da SAD i Turska, članice NATO-a, nastave da pomažu pobunjeničke snage sunitskih Arapa u njihovoj borbi protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Bajden 5Bajden je, takođe, rekao da Kurdska radnička partija (PKK) za Tursku predstavlja podjednaku pretnju kao i Islamska država, i da Ankara treba da preduzme sve što je u njenoj moći da zaštiti svoj narod.

„ID nije jedina egzistencijalna pretnja za narod Turske, PKK je podjednaka prijetnja i mi smo toga svjesni… To je teroristička grupa, kratko i jasno, i ono što oni nastavljaju da rade je apsolutno užasavajuće“, rekao je Bajden.

Na razgovoru Predsjednik Republike R.T.Erdogan je istaknuta odlučnost da se mora zauzeti konkretan stav protiv svih koji pokušavaju da naruše turski proces borbe protiv terorizma. Istaknuto je u razgovorima sa potpredsjednikom SAD-a Joe Bidena..

Bajden 3Iz predsjedništva Republike je objavljeno da su glavne teme razgovora bile regionalne teme na čelu da Sirijom i Irakom.Predsjednik Erdogan se zahvalio na solidarnosti SAD-a sa Turskom nakon napada u Istanbulu i Diyarbakiru.

Predsjednik republike je kazao da Turska ne pravi razliku između terorističkih organizacija PKK, ISIL-a, El Kaide i DHKP-C, i da PYD i YPG u Siriji vidi kao terorističke organizacije.

Na razgovoru su razmatrane i aktivnosti koje se trebaju poduzeti za formiranje prijelazne vlade u Siriji.

Erdogan je upozorio da terorističke organizacije ISIL i PKK rade na destabilizaciji Iraka i da se moraju uložiti veći napori za oslobađanje Feludže i Musula u Iraku.

Erdogan je još jednom Bidenu prenio da turska vojska u kampu Bešika radi na vojnih obuci lokalnih snaga.

Američki potpredsjednik Joe Biden je kazao da pružaju potpunu podršku Turskoj u borbi protiv terorizma i da PKK vide kao terorističku organizaciju.

Biden je pohvalio sve napore koje Turske ulaže za pomoć izbjeglicama iz Sirije.

Bajden 1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net