Recent Posts

Rajko Erceg, Mercedes 250 SL

Erceg 1SARAJEVO: Danas je Rajko Erceg iz Gradiške jedini koji u Bosni i Hercegovini može da se pohvali sa činjenicom da je vlasnik oldtajmera- mercedesa 250 SL Pagoda. Naime, ovakvi automobili proizvodili su se samo šest mjeseci 1967. godine, a Erceg je svog “ljubimca” kupio 1970. godine.

Ercega na svom imanju u Gradišci, gdje se nalazi automobil za koji kaže da mu je dio tijela, spremio za zimu. Tokom zime, ne vozi ga nego je parkiran u garaži. Iako ga danima nije palio, nakon kraćeg pokušaja, zabrujao je zvuk benziskog motora sa šest cilindara.

Podižući haubu, Erceg ponosno objašnjava da troši od 12 do 15 litara, da bez obzira na godište ima i “einspritz” i hidraulični volan.

“Bio je zaplijenjen ovde kod Nove Gradiške, to je bila carina Osijek tad’ u staroj Jugoslaviji i ja sam ga kupio na licitaciji”, ispričao je Rajko Erceg.

Erceg 2Kaže da se ne sjeća koliko ondašnjih dinara ga je platio, ali se sjeća da je bilo mnogo novca u pitanju. Pokazujući na kuću, objasnio je da je gradio baš u to vrijeme, te da iako je površine 11 puta 10 metara, više novca je dao za auto nego za kuću.

Na pitanje da li se pokajao, kaže da nije nikada.

“I sada vrijedi više od kuće”, kaže Erceg, koji je inače muzičar i dodaje da je i kuću i auto zaradio zahvaljujući svojoj drugoj ljubavi – harmonici.

U proteklim godinama imao je mnogo ponuda da ga proda. Pojedini potencijalni kupci vraćaju se iz godine u godinu i podižu visinu ponuda, ali prema riječima Ercega, najzanimljivije je da je negov auto htio da kupi i poznati holivudski glumac John Travolta.

Rajko Erceg iz Gradiške jedini se u Bosni i Hercegovini može pohvaliti činjenicom da je vlasnik oldtajmera - mercedesa 250 SL Pagoda. Naime, ovakvi automobili proizvodili su se samo šest mjeseci 1967. godine, a Erceg je svog "ljubimca" kupio 1970. godine. ( Miomir Jakovljevic - AA )

On je naručio takav automobil, a nakupci iz Italije saznali su da je jedan registovan u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu su, priča Erceg, saznali u kojem mjestu je registrovan, pa su ga pronašli.

“Nisam htio da ga prodam, to je moja ljubav, za njega me ne interesuju ni pare ni ništa”, kaže Erceg i dodaje da bi sve prodao prije nego automobil.

Objašnjava da su mu nakupci dali prazan ček, da napiše na njemu cijenu koju traži za automobil, a Erceg nije htio puno da ispituje koliko bi mu dali.

Ipak je provjeravao koliko vrijedi, pa je pronašao podatak da ovakav automobil Michael Schumacher, bivši vozač Formule 1, prodaje za 136.000 eura.

Najviše ga vozi tokom ljeta, jer uživa u spušenom krovu, uglavnom na kraće relacije, a rado odlazi na izložbe oldtajmera. Tada privlači pažnju posjetilaca, kao i sedamdesetih godina.

Rajko Erceg iz Gradiške jedini se u Bosni i Hercegovini može pohvaliti činjenicom da je vlasnik oldtajmera - mercedesa 250 SL Pagoda. Naime, ovakvi automobili proizvodili su se samo šest mjeseci 1967. godine, a Erceg je svog "ljubimca" kupio 1970. godine. ( Miomir Jakovljevic - AA )

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net