Recent Posts

Tiračija

tiračija
Sabahom sam utonuo u sećanja, klokot želja osta nedje tamo u babovoj kući..
Izmami me iz postelje taze pržena kahva. Hanuma založila, na pendžerima čitava šarena ledena idila.
Sahat klatno klati.
Podseća me na prolaznost vremena..
Ogrnuh džamadan, baška da mi je zima, požutela japija  i ćilim rastr na sred sobe što hanuma donije u miraz, na jednu stranu minder a do pendžera onaj vojnicki krevet, sa metalnom kontrukcijom. Na njemu hanuma poredala vunenih dušeka,  pa kad legneš baš ka da si u oblake. Grabila se nekad deca kad bi došo iz treće smene ko će zauzet mesto do zida, ko biva niko ga nemere isćerat.
Vazda nešto uzdahnem dok vam ovo pišem..
Zagledah se u sokak nidje žive duše.
Vaktilje su žene brisale brezovom metlom avliju a muški cijepali drva, sad valjda neće taj hizmet jeftinija im struja.
No velim hanumi deder pohitaj cijelu mahalu ćes probudit sa tom kahvom.
Izvadih iz džamadana mali tefter što mi Himo mahsuz iz Holandije donio, veli, znam da haješ zapisivat po koju misao i malo naheri osmeh i znam da haješ aga.. zabilježit.. dje beše agar djulsija, kod koga beše lijep sukani dud, ja se krišom nasmija.. Velim mani me se mog teftera u njega svašta ima, nedo Bog da pročitaš osto bi na hajran..
Začu se kapija. Bome stara pa škripi,  nemere niko uljić da se nečuje. Kad eto ti Nehrimane ona ti je ka sova.. Sve zna šta se noću u mahalu dešava..ko skim..ko dje..
Šta ko sprema za udaju, nevestaluke čak i babine.
Petak džuma će. Meni prsa široka. Milina me obuzela,  pa se stadoh vrpoljit po minderu,” hajde bujrum” povika mi hanuma.
-E valahi si nas jutros na muku turila pržiš kahvu sabahom. Dodjoh još se ni umila nisam..
U ruke nosi tanjir prekriven znate onom krpom što piše “faks”, kad hanume istroše prašak one fino operu, ispeglaju te tako upotrebe. Nekad kad posećari dodji pa se na sofru turi kuhanih kompira i bijela smoka , hanuma im poredja te krpe po krilima da se ne uflekaju.
Kuha moja hanuma kahvu ja na jedno oko čkiljim šta li je ispod krpe… dok njih dvije muhabete o cvijeću i koja ima dublju kantu onu od biljnog masla da presadi saridon..
Vakat prolazi komšinica nit će kući nit otkriva tanjir , tek ka da mi misli pročita.. -Bujrum aga sinoć sam sukala dudove pa sakrih od dece dobro mi hi našlo, to ne vide tepsiju časkom pojedu.
Ja šutim. Velim-” Hitam na džumu a nisam ti tiračija za slatko”.
Uh što prevarih sebe. A jedva čekam da se sa džume vratim.

Ekskluzivno iz Beograda za portal ibalkan.net Piše: Meri E Redžepagić

tiračija 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net