Recent Posts

NEPOZNATA TURSKA

Van

Ove oči teško ćete zaboraviti!

Pripadaju zaštićenoj vrsti mačaka, po mnogo čemu jedinstvenoj ne samo u Turskoj nego i u svijetu. Dobila je ime Van Kedisi, Vanska mačka po istoimenom gradu i jezeru, koji se nalaze na krajnjem jugoistoku Turske.
Ove dražesne mace u svijetu su poznate po očima različitih boja. Najčešće, jedno im je oko žuto, poput čilibara, a boja drugog oka često varira od svjetlo plave do smaragdno zelene boje. Ima dužu dlaku a krzno joj je bijelo poput labuda.

Riječ je o endemskoj vrsti divlje ulične mačke koja je živjela u naseljima na obalama jezera Van, a među ljubiteljima širom svijeta poznata je po tome što voli vodu i uživa u plivanju. U svijetu je navodno registrirano samo oko 500 mačaka ove vrste, ali većina ih živi oko jezera Van. Za njih je u okviru lokalnog sveučilišta sagrađena čak posebna zgrada nazvana – Van Kedisi Evi, Kuća Vanskih mačaka.

Nalik malom zoološkom vrtu, kompleks je sastavljen od prelijepe zgrade sa prostorijama različitih sadržaja u kojima danas živi oko stotinu ovih ljepotica. One tamo imaju hotelski tretman, jedu, spavaju, vode ljunav i množe se, a u spoljnjem natkrivenom dijelu ograđenom žicom, imaju prostora za igru i šetnju. Spoljašnji i unutrašnji prostori povezani su uskim hodnicima tako da ljupke mace mogu same da odlučuju o sopstvenim dnevnim životnim sadržajima!

Opširnije u dokumentarnom serijalu koji ce TV HAYAT početi emitirati u nedjelju u 21,00 sat.

Van 1

OTKRIVANJE NEPOZNATE TURSKE: Članovi sarajevskog Udruženja EXPLORER – Enver Imamović, Ahmed Bosnic i Adi Krdžalić — sa Enver İmamovic i Adi Krdzalic .

Van 2
JEZERO VAN: Kažu da se u njemu kupaju anđeli.

Van 3

SVETA PLANINA ARARAT: Kur’anska i biblijska kazivanja pominju je kao mjesto na kome se nasukala ladja Bozijeg poslanika Nuha, Noaha, Noe…

Van 4

PUT SVILE: I dan-danas u Turskoj postoje ostaci gradjevina koje pamte trgovačke karavane koje su pristizale iz dalekih krajeva Kine i Kashmira…

Fotografije i tekst-Ahmed Bosnić

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net