Recent Posts

EU iz Brisela upozorila PKK

PKK 1BRISEL: Uslijedila je ostra reakcija iz sjedista EUiz Brisela od strane Evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn. On je po pisanju medija izjavio je kako trebaju prestati napadi terorističke organizacije PKK.

Hahn je govorio u Evropskom parlamentu na zasjedanju na temu “Situacija na jugoistoku Turske”.

Kako konstatuju milionski printani mediji Hahn je “Naglasio je kako se teroristička organizacija PKK od 2002. godine naovamo nalazi na listi sankcija EU-a, te dodao kako je odlukom iz 2015. godine ostala na toj listi”.

PKK 2„PKK mora prestati sa napadima na Tursku i odustati od proglašavanja autonomije u jugoistočnim regijama“, rekao je Hahn, naglasivši kako PKK predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Dodao je da dok se sve to dešava ne smije doći do prekida procesa pomirenja i dijaloga.

“Potrebno je ponovo se fokusirati na rješavanje kurdskog pitanja te ne dozvoliti da se nanese šteta ostvarenom napretku u posljednje dvije godine”, poručio je Hahn.

Sam proces rješavanja kurdskog pitanja odnosi se na napore turske vlade da se okonča konflikt koji traje nekoliko decenija sa pokretom PKK u istočnim i jugoistočnim dijelovima Turske. Proces rješenja kurdskog pitanja je zvanično pokrenut 2013. godine kako bi se okončali sukobi sa PKK.

PKK 4PKK se kao separatisticka tvorevina usresredila za nezavisnu kurdsku državu od 1984. godine, a teroristički napadi koje je izvela prethodnih godina odnijeli su oko 36.000 života u Turskoj.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom.

U toku predhodnog dana su “Tri policajca ubijena u napadu koji se pripisuje teroristima Radničke partije Kurdistana (PKK) na većinski kurdskom jugoistoku Turske, saznaje se iz bezbjednosnih izvora.

Eksplozivna naprava aktivirana je u trenutku prolaska policijskog konvoja oko 23.30, po lokalnom vremenu. U eksploziji je povređeno četvoro.

Turska je polovinom decembra pokrenula operaciju protiv kurdskih militanata i pobunjenika na jugoistoku Turske.

Bivši lider PKK Abdulah Odžalan, koji je u zatvoru zbog terorizma, 2013. je proglasio prekid vatre i naredio Militantima da se povuku u baze na sjeveru Iraka, kako bi se olakšali mirovni pregovori započeti 2012. godine.

Mirovni pregovori prekinuti su 20. jula poslije samoubilačkog napada ekstremista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču, na granici sa Sirijom.

PKK 3

 

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net