Recent Posts

Događaji na današnji dan

dan 1ISTANBUL: Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1896. – Rođen je srpski slikar Sava Šumanović, majstor pejzaža, aktova i mrtve prirode, osobenih tonova, posebno intenzivnih na slikama iz rodnog Srema.

1901. – Umrla britanska kraljica Viktorija u 82. godini. Vladala je Velikom Britanijom tokom pune 63 godine i sedam mjeseci, čime je postavila rekord za tu zemlju.

1924. – Velika Britanija dobila je prvu laburističku vladu u svojoj historiji. Naime, tada je prvi put vladu formirala Laburistička stranka na čelu s Ramseyem MacDonaldom, koji je postao premijer. Macdonald je bio jedan od osnivača Laburističke stranke, porijeklom Škot.

1927. – Održan je prvi radio prijenos nogometne utakmice.

dan 21941. – Italijanske snage su u Drugom svjetskom ratu kapitulirale u Tobruku, u Libiji, pred britanskom Osmom armijom poslije 11 dana opsade.

1954. – Održana 11. dodjela “Zlatnog globusa”.

1973. – U SAD-u je legalizovan abortus u slučaju Roe v. Wade sa razlogom prava na privatnost.

1973. – U padu jordanskog “Boinga 707” s muslimanskim hodočasnicima na povratku iz Meke, koji se srušio na aerodromu u nigerijskom gradu Kano, poginulo je 176 ljudi.

1986. – Trojica Sika, optuženi da su 1984. ubili premijerku Indije Indiru Gandi, osuđeni su na smrt.

dan 31994. – Masakr na Alipašinom Polju, poznat kao Masakr u ulici Bosanska, izvela je srpska vojska (VRS i JNA) tokom opsade Sarajeva. Dogodio se u 13 sati i 40 minuta u ulici Bosanska kod br. 4, u naselju “C” faza. U masakru je ubijeno šestero djece, a povrijeđeno je još šestero, dok su se sankali. Masakar je izvršen sa tri granate.

2002. – BiH je postala punopravni član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

2012. – Na referendumu o pristupanju Hrvatske Evropskoj Uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji je predviđen 1. jula 2013. godine.

dan 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net