Recent Posts

Ljajić, šok kazna Ivanoviću

Ljajić 1BEOGRAD: Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je šokiran presudom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. Kasnije se oglasio i direktor Kancelarije za Kosmet Marko Đurić kaže da se moraju preispitati dalji pregovori sa Prištinom.

Oliver Ivanović je osuđen danas u Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, a ovakvu presudu Rasim Ljajić smatra politički motivisanom.

“Osuditi Ivanovića za te zločine je nepojmljivo sa onim što je on radio u rešavanju problema Kosova”, rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

Ljajić je naveo, dobro poznavajući Ivanovića kojeg smatra prijateljem, da nikada njegovo djelovanje nije bilo protivno demokratskim načelima dijaloga sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.

Ljajić 2“Ne mogu nikako da Olivera Ivanovića povežem sa tim zločinima, niti sa ovako drakonskom kaznom”, izjavio je Ljajić.

Dalje je na pitanje novinara šta država Srbija može da učini, Ljajić je rekao da je država činila sve što je bilo moguće, dala je garancije da se Ivanović brani sa slobode, ali da su joj sada mogućnosti limitirane.

Nama kao pojedincima ostaje da ovaj problem internacionalizujemo, da se stvari razjasne do kraja, rekao je Ljajić.

Ljajić je ukazao da presuda Ivanoviću može imati uticaja na ukupnu atmosferu i da će ona sigurno biti pogoršana.

Ljajić 3Građani koji su ostali da žive na Kosovu, logično razmišljaju: Ako je ovako prošao on, borac za demokratska prava, šta da očekuju obični građani, ukazao je Ljajić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocjenio je danas da presuda Oliveru Ivanoviću nema veze sa pravom i pravdom, nego predstavlja političku poruku ne samo Srbima na Kosovu, nego i Srbiji i da zbog toga Beograd mora preispitati svoje dalje učešće u pregovorima sa Prištinom.

Ova presuda je “crvena linija” da se zamislimo i preispitamo kako nastaviti dalje. Moramo preispitati naše učešće… Moje lično mišljenje je da ne može da se na ovaj način nastavi, rekao je Đurić .

Prema njegovom mišljenju, neophodno je da se Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić izjasne o novonastaloj situaciji na odgovarajući način i pravovremeno.

“Moramo naći pravu meru odgovora na sadašnju negativnu političku klimu i odluke. Ovo što se dešava u dijalogu i procesu protiv Ivanovića je ništa drugo do ponižavanje Srbije.

Ljajić 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net