Recent Posts

MONTENO

MONTENO

Pravo da vam velim ne hajem ja plaho kake muzike sem sevdalinke i saza, al kad sam jedne davne noći u decembru kad je bila hladna zima čuo našeg Kemicu MONTENO na radijonu, a ja čuvam Fatu i mog Hamicu…u dušu me tako. Koga nije da mi ga je vidit.
A dani lete ko djeca iz škole, sad će evo godina kad sam ovo piso:
“Nekad onog Muteta, taksistu, ne volim ni srest’.
Baci mi neku svoju bombu i izvuče se k’o mastan kaiš, a mene ostavi da dumam po taj vakat.
– Šta ti misliš, Uzeire, ove naše komšije što sad žale i u zvjezde kuju našeg Kemicu, jesul’ to oni isti što su ga ’92. zabranjivali i htjeli pomest’, zajedno sa nama, ili su to neki drugi.
– Ne znam, moj Mustafa, odaklen ću znat’. More bit’ da jesu, a more bit’ i da nisu, a more bit i jedno i drugo, kakav vakat taki i ljudi. Noste đavo!

Kaže meni moj Kemica s Malte:
– Moj Uzeire, ode nam i Kemo, osta’ ja najmanji Kemica u šeheru, sad nemam kome pitu jest’ sa glave.
– Jes moj Kemo, bio je plah insan i najmanji, a otiš’o je k’o najveći.”
Sve nešto kontam:
Ko da se naš MONTENO nekom dobro zamjerio u nas pa hoće da ga izbrišu ko da ga Bog nikad nije dao, a ovi drugi što su ga nekad brisali sad ga slave i odaju mu poštovanje. Allahselamet.
A sarajevski pisar je zapisao još davne 1770 i neke:
“Bosanski svijet je čudnovati svijet, naivan je i neznalica, sličan ovci. Ako, naprimjer, neko nekoga pohvali, pa bilo to paša ili ma ko drugi, svi ga u tom počnu slijediti, i to ide kao lanac. Međutim, ako domalo iza toga istoga neko pokudi, i opet ga slijede.”

Piše: Uzeir Hadžibeg

MONTENO 3

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net