Recent Posts

KAHVA U NEVAKAT I HURMAŽICE KO GURABIJE

hurmažice 1

Pitam ja jenom Fatu: Imaš li šta slatka u kući reko nam je Hamo doć sa djecom. Odaklen mi moj Uzeire slatko, sad ću ja začas u onu malu tepsiju hurmažica napravit.
Nemoj bonićko u malu znaš da Hamo more sam tepsiju hurmažica pojest.

Ode Fata začas. a začas se pretvori u svunoć, a evo i kako:

Neš mi vjerovat’, svunoć smo ti Fata i ja deverali sa hurmažicama.

Plivaju u agdi, a neće da upiju. Garant se Fata neđe posefila. Do nekih doba mi vazila, što nisu upile, i taman me ufatio san kad ona skoči i eto ti je nosi mi hurmadžik da probam je li upilo agdu u tri po po noći.
Reko’:

– Upilo je, haj spavaj!

Samo da je smirim, a bome joj suhe iznutra.
Živ sam se ufatio kako ću joj rijet da joj hurmažice prvi put nisu ispale.
Sabahile donese meni Fata uz kahvu jopet hurmadžik: Dedera Uzeire, vidi jesul upile.
Reko, dobre. Sad znadeš kako ćeš gurabije napravit.

Odkako joj nisu ispale hurmažice, u mene Fata povazdan zuji k’o čela i spravlja slatke zijafete, a ljuta k’o lepir, ni mukajeta ni muhabeta od nje. Te ružice, te kajmak pituljice, pa kadaif, đuzlemu, patišpanju, bilesi zulbećiju..

Haman me je doćerala do inzulina.

Piše: Uzeir Hadžibeg

hurmažice 2

Ovo jesu sestre pricama koje su nastajale u vremenu kada se mirnije, sporije, ali duze i zdravije zivjelo, ali su ovovremenim dogadjajima i ljudima utkane u savremene tokove zivota u kojima se brzo zivi i jos brze umire. Pripovjedacki sarm naseg pisca je mozaicki razvrstan i lijepo poslozen poput carobnih sara na cilimu istkanom na starinskim razbojima, sa vremenski uramljenom slikom na zidu na kojoj vidimo mudrog dedu, negdasnjeg usmenog pripovijedaca, ali krunsku ljepotu prica treba traziti u umjetnickoj protkanosti kroz dijaloge, opise, pjesnicke slike i u ljekovitoj poruci i pouci koju nosi svaka od prica koje cine ovu pripovjedacku seharu do vrha punom i bogatom. Moja terapija, toplo preporucujem. Spusta puls, siri toplinu u dusi i budi pozitivne misli, drugim rijecima stanje zvano “merak”.

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net