Recent Posts

BiH, narandžasto upozorenje

BiH 1SARAJEVO: Predhodnih dana temperature u regiji zapadnog Balkana kao i u BiH naglo su pale u proteklih 48 sati. Današnje jutro je u većini gradova u regiji osvanulo sunčano uz temperature ispod nule, a slično vrijeme je najavljeno i u narednim danima.

U Bosni i Hercegovini je u jutarnjim satima bilo vedro i veoma hladno. Zbog niskih temperatura zraka Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je jutros narandžasto upozorenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

BiH 4Brojna upozorenje se odnosi na period od ponoći do danas u podne. U glavnom gradu BiH, prema posljednjim mjerenjima zabilježena je jutarnja temperatura od minus 11. Na Kupresu je u jutros bilo čak minus 20 stepeni, a u Bugojnu minus 16, dok je na Bjelašnici izmjereno 15 stepeni. Prema prognozi FHMZ najniža temperatura zraka će se kretati između minus 14 i osam stepeni Celzijusovih, a na jugu do minus 5. Kada je riječ o narednim danima u BiH se očekuje hladno vrijeme i temperature u minusima u većem dijelu zemlje uz slab vjetar.

Jutros je i u Srbiji vedro i veoma hladno sa jakim mrazom, ponegdje i sa maglom. Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije jedino će na jugoistoku te zemlje i dalje biti uslova za slab snijeg. Devetnaesti januar će u Srbiji biti pretežno sunčan i malo topliji. Minimalna temperature iznosiće od minus 12 do minus šest stepeni Celzijusovih, na Pešteru i na višim planinama od minus 20 do minus 16 stepeni. Maksimalna dnevna biće od minus dva do dva stepena Celzijusovih.

BiH 5U srbiji će od srijede biti toplije, ali i dalje sa umjerenim, ponegdje i jakim mrazovima. Biće suvo i sa sunčanim intervalima, a tokom srijede i četvrtka najavljeno je prolazno naoblačenje.

U Hrvatskoj je jutros djelimično ili pretežno sunčano. Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavio je sredinom dana slabiju kišu na sjevernom Jadranu gdje se prijepodne očekuje umjerena bura, a poslijepodne istočni i jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti zemlje kretaće se od minus dva do dva, a na moru i otocima od četiri do osam stepeni Celzijusovih. U glavnom gradu Hrvatske danas će biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Najviša temperatura zraka iznosiće nula stepeni Celzijusovih.

Slično vrijeme zahvatilo je i Crnu Goru. Jutros je bilo pretežno sunčano ili malo do umjereno oblačno. Prema prognozama crnogorskih meteorologa dnevna temperatura zraka kretaće se od minus 6 do 8 stepeni. Slično vrijeme sa blagim padavinama najavljeno je i za naredne dane.

BiH 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net