Recent Posts

Davutoglu,susret s Cameronom

Davutoglu 1ISTANBUL: Naslovne strane turskih printanih medija je zauzeo susret dva Premijera Turske Ahmet Davutoglu i Britanskog Davidom Cameronom. Oni su se danas sastali i razmijenili  mišljenje o nekoliko važnih pitanja

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu u uvodnom obraćanju na sastanku s britanskim kolegom Davidom Cameronom, kazao je kako postoji “savršena saradnja između Turske i Velike Britanije”.

Ahmet Davutoglu je kazao kako je obim trgovine u 2015. godini dostigao 15 milijardi dolara.

Davutoglu 2“Ne sumnjam da će naš susret ubrzati političku i ekonomsku saradnju između dviju zemalja. Ujedinjeno Kraljevstvo je s nekoliko aspekata naš važan saveznik. Hvala na izrazima saučešća i podršci u borbi protiv terorizma. U regiji postoji veliki rizik. Ne samo prema Turskoj, već i prema Evropi i cijeloj svjetskoj zajednici, pogotovo iz Sirije”, rekao je Davutoglu i zahvalio se Velikoj Britaniji na podršci koju pruža Turskoj na putu ka evropskim integracijama.

Potom je David Cameron izrazio saučešće povodom proteklih terorističkih napada u Istanbulu i eksplozije u Kilisu.

“Zajedno smo izloženi nedaćama borbe protiv ISIS-a i borbe protiv terorizma. Blisko ćemo sarađivati na neizbježnom uvođenju promjena u Siriji, a i na mnogim drugim pitanjima”, istakao je Cameron, dodavši kako su jake ekonomske i političke veze između dviju zemalja.

Davutoglu 3Britanski premijer je rekao kako će na Konferenciji o sirijskoj krizi, koja se treba održati 4. februara u Londonu, razgovarati o mnogim temama, između ostalog i o izbjegličkoj krizi u Evropi.

“Nakon užasnog napada u Istanbulu, naše oružane snage su artiljerijskom i tenkovskom vatrom pogodile 500 položaja Daeša (Islamske  države) u Siriji i Iraku”, izjavio je Davutoglu turskim ambasodrima u Ankari.

Hurriyet je prenio obracanje turskoh premijera i podsjećanje da tursko vojno vazduhoplovstvo nije bilo angažovano u sirijskom vazdušnom prostoru od novembra, kada su Turci oborili ruski vojni avion.

Davutoglu je dodao da je u tim napadima ubijeno oko 200 pripadnika IS.

“Skoro 200 pripadnika Daeša, uključujući takozvane regionalne lidere, neutralisano je u poslednjih 48 sati. Poslije toga, na svaku pretnju usmjerena prema Turskoj biće na odgovarajući način uzvraćeno”, dodao je Davutoglu.

U samoubilačkom napadu u istorijskom centru Istanbula, u utorak, proginulo je 10 njemačkih turista.

Davutoglu 4

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net