Recent Posts

Snijeg otkazao 500 letova…

SAMSUN’DA ETKİLİ OLAN KAR HAYATI FELÇ ETTİ. (İHA/SAMSUN-İHA)

ISTANBUL: Nevrijeme i snijeg koje je zahvatilo veci dio Turske. Zbog svega je hladno vrijeme prouzrokovalo da su otkazani brojni letovi a škole ne rade. Turska aviokompanija Turkiš erlajnz (Turkish Airlines) danas je zbog snijega otkazala 500 domaćih i medjunarodnih letova za i iz Istanbula.

Kompanija Turkiš Erlajns je otkazala oko 250 međunarodnih i domaćih letova sa aerodroma Ataturk i Sabiha Gokčen u Istanbulu kao i 149 planiranih za sutra.

Snijeg u tom dijelu Turske pada od nedelje, a vejavica se očekuje sve do utorka, pa turska meteorološka služba upozorava na rizik od jakih kiša i poplava na jugu zemlje.

Turska 2

Obilne snježne padavine prouzrokovale su velike probleme ne samo turskim nego i inostranim aviokompanijama koje su za danas i sutra morale otkazati nekoliko stotina letova na nacionalnim i međunarodnim linijama.

Milionski dnevnik Hurriyet, obavjestava javnost da “Zbog obilnih padavina snijega i ekstremno niskih temperatura koje uzrokuju poledicu na pistama aerodroma, Turkish Airlines je otkazao ukupno 399 letova planiranih za danas i sutra sa istanbulskih aerodroma Ataturk i Sabiha Gokcen“.

Turska 5Desetine letova otkazale su i druge kompanije, među kojima su Atlasglobal Airlines, Onur Air i Pegasus.

Otkazivanje letova dovelo je i do velikih gužvi na terminalu aerodroma, gdje putnici na velikim ekranima iščekuju promjenu statusa ili novi termin njihovog leta.

Skliznuće aviona koje se desilo na aerodromu “Ataturk“ danas se desila i prva nesreća uzrokovana poledicom na pisti, u kojoj nije bilo povrijeđenih osoba.

Avion jedne privatne kompanije danas je skliznuo sa poleđene ceste i završio u snijegu. Nakon uspješnog slijetanja, do nesreće je došlo kada se avion približavao izlaznom terminalu.

Turska 4

Riječ je o manjem avionu tipa Cessna Citation 550 u kojem su u momentu nesreće bila dva pilota, nekoliko članova posluge i turski biznismen Adnan Polat. Svi su evakuirani i niko nije povrijeđen.

Čišćenje snijega je postalo nezaobilazno. Ekipe zadužene za čišćenje snijega na istanbulskim aerodromima neprekidno rade na osiguravanju uvjeta za odvijanje letova koji nisu otkazani.

Pored čišćenja snijega sa pisti, redari specijalnim tekućinama posipaju ceste, ali i same avione kako bi spriječili stvaranje leda.

Prema najavama meteorologa, poboljšanje vremenskih uvjeta u Istanbulu se očekuje tek sredinom sedmice.

Turska 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net