Recent Posts

“Shok” nominovan za “Oskara”

oskar 1PRISTINA: Direktor Centra za kinematografiju Kosova Arben Zharku na svom Facebook profilu saopćio je da je Kosovo prvi put nominovano od Američke filmske akademije za “Oskara”

Kratki film “Shok” (Drug), rađen u korpodukciji Kosova i Velike Britanije, nominovan je za nagradu Američke filmske akademije “Oskar”.

Direktor Centra za kinematografiju Kosova Arben Zharku saopćio je da je Kosovo prvi put nominovano od Američke filmske akademije za “Oskara” i da ova nominacija “predstavlja najveći dosadašnji uspjeh kosovske filmske industrije”.

“Sa scenarijem i režijom Jamieja Donoughuea, film ‘Shok’ upravo je nominovan zajedno sa još četiri druga filma za nagradu ‘Najbolji kratki igrani film’ u 88. izdanju ‘Oskara’”, napisao je Zharku.

oskar 2Radnja filma odvija se u periodu rata na Kosovu, kada su testirane granice prijateljstva između dvoje dijece koja se bore da prežive tokom rata.

Film “Shok” je podržan od Centra za kinematografiju Kosova sa producentom Eshrefom Durmishijem i Harveyem Ascottom.

“Ovo je najveće dostignuće kosovske kinematografije do sada i ‘Shok’ je sada otvorio vrata kosovskim filmovima da budu prisutni na velikim filmskim takmičenjima”, napisao je Zharku.

oskar 3

Kratki film “Shok” (prjatelj), kosovsko-britanske koprodukcije, nominovan je u kategoriji “Best live Action Short Film”, saopšteno je iz Kinematografskog centra Kosova. Ovo je prvi put da je film kosovske produkcije nominovan za ovu prestižnu filmsku nagradu.

Na zvaničnoj web stranici “Oskara” također je objavljeno da se film “Shok” nalazi u konkurenciji za ovogodišnjeg “Oskara” u kategoriji “Najbolji kratki igrani film”. Ceremonija dodijele “Oskara” biće održana 28. veljače u Los Angelesu.

Ostali nominovani su “Ave Maria” palestinskog reditelja Bazila Halila o pet časnih sestara koje se na Zapadnoj obali susreću sa porodicom jevrejskih kolonista, “Day One” američkog reditelja Henrija Hjuza o pripadnici američke vojske poreklom iz Avganistana koju šalju na zadatak u zemlju njenih predaka i “Stutterer” britanskog reditelja Bendžamina Klirija koji govori o usamljenosti.

oskar 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net