Recent Posts

Izrael bi da okupira Al Aksu

Izrael 1ISTANBUL: Mediji u Istanbulu su objavili tekst da Izrael, pod izgovorom sigurnosnih mjera posljednih dana pokušavaju svjesno spriječiti muslimane da klanjaju u Al Aksi. Cilj Izraela je okupirati Al Aksu i pretvoriti je u jevrejski hram, tvrdi imam Sabri.

Hurriyet u daljem dijelu teksta navodi da “Jerusalemski muftija, danas imam džamije Al Aksa Ikrime”. Sabri tvrdi da izraelske snage sigurnosti povećanjem mjera svjesno onemogućavaju muslimane u obavljanju molitvi u tom vjerskom objektu koji predstavlja svetinju za muslimane cijelog svijeta.

Imam Sabri doputovao je u irački grad Suleymaniayah kako bi u petak učestvovao na takmičenju učača Kur’ana, a tom prilikom je u razgovoru istakao da su izraelski vojnici koji provode mjere sigurnosti oko Mesdžidul-Akse ustvari okupatori.

Izrael 2„Pod izgovorom sigurnosnih mjera posljednjih dana pokušavaju svjesno spriječiti muslimane da klanjaju u Al Aksi. Cilj Izraela je okupirati Al Aksu i pretvoriti u jevrejski hram“, kazao je Sabri.

Mediji su “Naglasivši da će se muslimani Jerusalema uvijek odlučno odupirati tim planovima Izraela”. Sabri je kazao da su svi ti pokušaji da se muslimani otjeraju silom odveć određeni na neuspjeh.

„Pozivam sve muslimane svijeta da dignu glas protiv napada na Mesdžidul-Aksu. Svi muslimani su odgovorni za odbranu Al Akse koja je stalna meta napada radikalnih Jevreja“, poručio je Sabri.

Izrael 3Dalje stoji da ukazujući na činjenicu da se veći dio arapskog i islamskog svijeta bavi svojim unutrašnjim problemima, a da palestinska vlast nema kapacitete da samostalno zaštiti Jerusalem, Sabri je kazao da Izrael koristi upravo te okolnosti kako bi svim sredstvima ostvario svoje ciljeve.

Ona je treće najsvetije mjesto islamskog i arapskog svijeta, džamija Al-Aksa u Jeruzalemu.

Mjesto na kojem se nalazi džamija, Brdo hrama, ujedno je i najsvetije jevrejsko mjesto. Izraelske vlasti odlučile su do daljnjeg zatvoriti za sve posjetitelje. Nakon objave o zatvaranju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je velikom broju snaga sigurnosti da čuvaju lokaciju i brane prilaz posjetiteljima.

Palestinske vlasti brzo su odgovorile kako taj potez “Predstavlja opasan javni izazov koji će dovesti do rasta napetosti u već sada opasnoj situaciji”.

Izrael 4

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net