Recent Posts

Turska ostaci deset turista

turska 2ISTANBUL: Avion iz Turske je poletio sa posmrtnim ostacima deset turista Njemaca. Turisti su u Turskoj stradali u samoubilačkom napadu u Istanbulu. Avion je sa ostacima turista sleteo iz Turske na aerodrom “Tegel” u Berlinu.

Rodbina žrtava stradalih turista u Turskoj dočekala je ostatak tjela turista u improvizovanoj kapeli u hangaru berlinskog aerodroma.

Još 17 ljudi, uglavnom njemačkih turista ranjeno je u napadu u starom gradu Istanbula nedaleko od čuvene “Plave džamije” i “Aja Sofije”.

Turske vlasti su za napad okrivile “Islamsku državu”.

Sedam osoba je uhapšeno je u vezi sa napadom na turiste. Turske vlasti identifikovale su bombaša samoubicu kao 28-godišnjeg Sirijca koji je u Tursku ušao 5. januara, predstavljajući se kao izbeglica.

turska 3Turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala stigao je u ured turskog premijera Ahmeta Davutoglua kako bi ga izvijestio o prikupljenim informacijama o eksploziji. Hurriyet piše da su među žrtvama eksplozije bili turisti.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je samoubica bio pripadnik “Islamske države”.

Turski premijer Ahmet Davutoğlu sazvao je sastanak o stanju sigurnosti nakon eksplozije u Istanbulu. Turski dužnosnik AFP-u je potvrdio kako sumnjaju da je bombaš samoubojica odgovoran za napad.

– Sumnjamo na povezanost s terorizmom – kazao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Turski tenkovi i artiljerija bombardovali su pozicije Islamske države u Siriji i Iraku u proteklih 48 časova. Turski organi reda ubili su više oko 200 islamista. Turska je to uradila kao znak odmazde za samoubilački bombaški napad u Istanbulu. Ovo je izjavio turski premijer Ahmet Davutoglu.

turska 4Bombaš samoubica, pripadnik Islamske države, koji je ušao Tursku kao izbjeglica iz Sirije. Ubivsi turiste na sebi je aktivirao eksploziv i digao se u vazduh u istorijskom centru Istanbula 12. januara, ubivši pri tom 10 njemačkih državljana .

“Nakon incidenta, sa napadom na turiste, oko 500 artiljerijskih i tenkovskih granata ispaljeno je na pozicije Islamske države u Siriji i Iraku”. Ovo je rekao Davutoglu na sastanku sa turskim ambasadorima u Ankari povodom stradanja turista.

“Oko 200 pripadnika Islamske države, uključujući regionalne lidere neutralisano je u posljednjih 48 časova. Nakon toga, svaka prijetnja usmjerena ka Turskoj biće kažnjena na ovaj način”, zaključio je turski premijer.

turska 1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net