Recent Posts

Dodika ide ka sukobima

Dodik 1BANJA LUKA: Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da očekuje da će aplikacija za članstvo BiH u EU biti predata do kraja ovog mjeseca, eventualno početkom februara, javljaju mediji u regionu.

“Ne vidim neki poseban razlog da se to odgađa. Relano govoreći ima dosta zemalja koje nisu za to, koje zbog svojih unutrašnjih prilika i ambijanta nisu za dalju priču o proširenju, ali nikada mi ne možemo dočekati da svi budu za nas. Meni je značajno što je lider Evropske narodne partije rekao da podržava aplikaciju”, kazao je Ivanić navodeći da je optimista.

Govoreći o neispunjenim uslovima u Banjaluci, Ivanić je rekao da je uslov koji je vjerovatno najspecifičniji- prilagožavanje sporazuma o trgovini.

Dodik 2“Pregovarači u tome moraju pokušati maksimalno sačuvati interese BiH odnosno poljoprivrede u BiH. Tu postoje četiri grupe proizvoda koje se moraju u maksimalnom smislu zaštititi. To mora ići ili duži vremenski period u kome će se tržište naše otvoriti pa da to ne bude preko noći, nego par godina, dok ne dobijemo priliku da imamo i fondove kojima ćemo da pomognemo našoj poljoprivredi. Bez obzira na cijenu mi očekujemo razumjevanje od evropskih institucija i očekujemo da to prilagođavanje bude postepeno”, kazao je Ivanić.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije objasnio je da “tu ostaje da se partneri iz FBiH dogovore, a najveći problem jeste pitanje uloge kantona”.

“Moje mišljenje je da to mogu uraditi na dva načina ili da unutar FBiH dogovore jedan stav pa onda nastupaju ili da nađu načina kako će se mehanizam od donošenja prilagoditi realnom, da ne mora 150 ljudi da učestvuje u donošenju odluke. Mislim da su vrlo blizu i da će brzo da se dogovore jer je to interes svih nas”, kazao je Ivanić i dodao da RS kada je u pitanju mehanizam koordinacije nema apsolutno nikakav problem.

Dodik 4Komentarišući istupe Milorada Dodika, predsjednika RS, Ivanić je rekao da “samo nekulturan i nevaspitan čovjek može Srbe dijeliti na dane Božića i na Dan Republike Srpske”.

“Teško to pada, posebno kada dolazi od predsjednika RS, Milorad Dodik, koji bi trebao da radi potpuno drugačije stvari, da narodu pruža osjećaj prosperiteta, stabilnosti sigurnosti, a ne da narod uvodi u svađe i sukobe”, kazao je Ivanić.

Navodeći da je jasno da Dodik osjeća da je prošlost i da nema šta da kaže o budućem putu RS-a i zato se služi samo uvredama.

Član Predsjedništva BiH naglasio je da nema namjeru da se takmiči sa Dodikom “u primitivizmu”.

Dodik 5“Rijaliti šou, neka vrsta političke farme, političkih parova, koje Dodik pravi je nešto u čemu neću da učestvujem. Imam puno ozbiljnijeg posla. Pred nama se nalazi nekoliko vrlo ozbiljnih stvari koje u ovoj godini moramo uraditi, a prva je treba da apliciramo za članstvo u EU”, kazao je Ivanić.

Sam Dodik je rekao da je njihova obaveza da narodu otvore perspektivu, prostor i mogućnost da dođe do razvoja i da se riječi okrenu u drugom pravcu.

“Treba da se umjesto svađa, primitivizma, sukoba, okrenemo razvoju” , rekao je Ivanić.

Istakao je da neće učestvovati u podjeli srpskog naroda, jer je interes naroda mir, a politika Dodika vodi ka sukobima među Srbima, a i sa drugim narodima.

“Obaveza nam je da podržimo pravosudne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije, kako ko to doživljava to je njegovo pitanje. Treba da stvaramo politički ambijent da pravosudne institucije rade svoj posao do kraja. Ko je nevin ne treba da se sikira”, dodao je Ivanić.

Dodao je da je pokušavao i pokušavaće i ubuduće da sarađuje sa institucijama RS, ali da će čuvati vlastito dostojanstvo i nikome neće dozvoliti vrijeđanje “pa taman se on zvao i Milorad Dodik”.

Dodik 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net