Recent Posts

Muzej Madam Tiso Njujork

Madam Tiso 1NJUJORK: Danas, Muzej voštanih figura “Madame Tussauds” jedna je od najposjećenijih lokacija u New Yorku koju pohode milioni turista iz cijelog svijeta.

Oni koji nisu imali priliku da uživo vide svoje omiljene političare, muzičare, glumce ili sportiste mogu da pogledaju njihove voštane figure napravljene u stvarnoj veličini.

Kroz nekoliko desetina prostorija muzeja sa modelima i posebno uređenim enterijerima, posjetioci imaju utisak kao da putuju kroz vrijeme, a mogu vidjeti i fotografisati na stotine figura svjetski poznatih ličnosti koji su ostavili trag u historiji.

Madam Tiso 2Tako veliku pažnju plijeni prostorija replike Bijele kuće u kojoj su smještene figure sadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle.

U posebnoj prostoriji su voštane figure američke političarke Hillary Clinton i njenog supruga, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. U istoj prostoriji smješteni su i modeli bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra uz kojeg je postavljena voštana figura nekadašnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata.

Figura brazilske manekenke Adriane Lime također plijeni pažnju, a u muzeju ističu kako je upravo ta voštana figura jedna od najatraktivnijih.

Žene, sa druge strane, najviše se fotografišu pored figure atraktivnog američkog filmskog glumca Daniela Craiga izrađene tako u vidu filmskog lika agenta 007, kojeg je glumio Craig.

Madam Tiso 3Engleskom glumcu i legendi nijemog filma Charlie Chaplinu dodijeljena je posebna prostorija unutar muzeja.

Muzej voštanih figura “Madam Tiso” svjetski je poznata institucija, sa zanimljivom istorijom koja se sve više razvija i napreduje, te je predmet zanimanja miliona turista širom svijeta.

Danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu. Ima svoje ogranke u Amsterdamu, Hong Kongu, Las Vegasu i Njujorku. Voštane figure obuhvataju istorijske i kraljevske ličnosti, filmske i sportske zvijezde i poznate ubice.

Skulpture oblikovane od voska svjetski su poznate zbog nepogrešivog izvođenja i nevjerovatne sličnosti s pravim osobama.

Muzej “Madam Tiso” ime je dobio po Mari Tiso, odnosno Mari Grošolc, koja je umjetnost izrađivanja voštanih figura naučila od majčinog šefa Filipa Kirtjisa.

Mari Tiso je rođena 1761. godine u Strazburu, u Francuskoj, a radila je kao kućna pomoćnica kod doktora Filipa Kirtjisa, koji je bio vješt u modeliranju. Kirtjis je naučio Tisoovu umjetnosti modeliranja, kada je 1765. godine napravio figuru Mari-Žan di Bari, ljubavnice Luja Petnaestog. Ovo je ujedno najstarija izložena figura.

Madam Tiso 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net