Recent Posts

KOLUMNA: Nužda zakon mijenja

Nužda 3Momenti u životu kada Megapolis ili samo jedan čovjek koji je pošten i koji se trudi da takav i ostane zapadne u gotovo bezizlaznu situaciju su uvijek teški. Tada čovjek kome je ispod časti, da na tako nešto i samo pomisli, biva prinuđen da radi stvari koje ne samo da su protivzakonite, nego su daleko, daleko ispod časti. U takvim momentima, čovjek jednostavno ne može da bira jer ga nužda tjera da ide protiv sebe i ubjeđenja. Nužda koja zakon mijenja.

“Situacija u kojoj se nađe jedan ogromni grad, Megapolis ili samo jedan čovjek, to ti je ona jutarnja nužda, kada umjesto zakona gravitacije stupa na snagu zakon navigacije…” 

KOLUMNA-Subotom kafa na terasi Hotela The Marmara Taksim…

Najavio se meni moj dobar drug, prijatelj  iz djetinstva a živi odavno u Zapadnoj Evropi da na produženi vikend dodje na Bosfor da se popije Subotom kafa na terasi Hotela The Marmara Taksim uz par opaski ili dodatnu molbu… sve je bilo u svrhu ispunjenju želja mog Zokija ili Zorana. Da on će  konačiti u Hotel The Marmara Taksim… ali želi da se prvo  prošeta Istiklal džadom a onda  pravo da ode u četvrt Sultanahmet… ima obavezu da se solidariše sa stanovnicima Istanbula i brojnim turistima koji danima ostavljaju karanfile u znak sjećanja na deset osoba poginulih u  terorističkom napadu…

Nužda 2

“Čitam vas jer mi živimo u gradovima koji su na udaru terorista” , kaže mi dok hodamo tom magičnom  Istiklal džadom ” a da i ja vidim to isto sve od reda”. Super ,  mislim si, ma super svi smo mi tako živahni i različiti. Pa onda mi sine da nas čak i vole oni kada osjetimo dozu straha a hodamo na prostorima koje su mete raznih samoubica i živih bombi, onako zaštitnički, uvijek se brinem jeli  to sve sa nama ok. “I nadam se da ćemo u svom svemiru pronaći radost življenja” kaze Zoki .

 Lijepo je dok nas vesele male stvari, društvo u kojom se nalaziš i koliko god izbjegavaš ta mjesta moraš i voliš biti i na Taksimu i na Sultanahmetu, gdje  ne osjećaš, ko je stranac a ko domaći posjetilac…

Ljudski je da ništa čovjeka ne može održati budnim na Bosforu, kao misao da sutra moraš rano ustati. Lično mi je jutro najteži dio dan, jer ujutro moram prvo “svom srcu” da objasnim kako ta dešavnja od utorka,  nije bio samo san… Sanjao sam predhodnu noć da   imam punu kuću gostiju sa raznih strana, a ja se vazda obradujem kad mi neko dodje u goste.  A, onoko ja jutros kao dijete, naprosto ne razumijem , samo mi se srce igralo sa mnom cijelu noći kako ugostiti puno dragih ljudi. A u petak sam ugostio mog druga Zorana koji živi u Londonu a danas po njegovoj želji hoće baš Subotom piti sa mnom kafu na terasi Hotela The Marmara Taksim. Čak kao i u snu mislim na one kojima ispunjavam neke male želje. A, uvijek nastojim da musafirima  želje  ispunim… ima i onih zahtjeva koje ne podržavam a to su samo one koje meni donesu moj neostvareni san…

Čovjek bez emocija nije živ čovjek! Mora osjećati neku emociju, bila ona ili lijepa ili ružna noć! Mada mnogo jaka emocija može da bude kobna! Trebaju ljudi ili čovjek da kontroliše svoje emocije! I ovo moje ‘ludo jutro’ posije igre medju prijateljima koje na javi, nisam vidio godinama a svi se skupili kažu na moj poziv u grad na Bosforu. Uporedjujući sanjivu noć nije bilo kao prije; zvučalo je nekako hladno i prazno. I tako evo jutros čekam neku lijepu riječ a dobih nešto sasvim drugo, jednu veliku poruku pisanu živim slovim. Svi me savjetuju da planiram i mislim unaprijed, a ja gledam u sadašnjost i sve mi se čini da vidim ljude koje sam noćas u snu vidio i ispunjavao im razne želje i da razmišljaju unazad…

Nužda 1

Pita me Zoran dok polaže crvene karanfile na mjestu koje će postati još posjećenije: Koliko su ovaj, ali i prethodni napadi u Turskoj uspjeli oslabiti trenutnu vlast u Ankari i kakve su prilike da se tenzije u zemlji pogoršaju, odnosno da ovi napadi postanu sve učestaliji?

Kao da sam na fonu danavnja dnevnog izvještaja za neku od radio i tv stanica, hrabrim se ja a odgovaram mom drugaru koji je kao i ja davno otišao iz nase male čaršije: Direktan napad na Tursku malo je vjerovatan, ali ostaje prijetnja stabilnosti ove države. Pokazali su takvi napadi bilo gdje i u Parizu, Londonu ili Madridu da su upravo napadi na privredne ciljeve imali efekta… ili da su nedavni napadi u Tunisu doveli do toga da je turizam u toj zemlji bio veoma ugrožen.

 

ZAJEDNO JA I MOJ DRUGAR SMO OSJETILI DOK KRSTARIMO ISTANBULOM DA SE GRAD VRATIO U NORMALU, MADA JE PRİMJETNO DA BROJ TURSISTA KOJI POSJEĆUJU MEGAPOLIS JE OSJETNO MANJİ. TURISTIČKI PROSTORI OKO KAPALIČARSIJE , AYA SOFIYE I SULTANAHMETA NEPRIMJETNO SU POD POJAČANOM KONTROLOM POLICIJE A PRIMJETAN JE İ VEĆI  BROJ POLICISKIH AUTOMOBILA  NEGO U OBIČNIM PRILIKAMA.

Dok se vraćamo na Taksim i u bazu gdje će ova KOLUMNA da ugleda svjetlo dana, Subotom kafa na terasi Hotela The Marmara Taksim, meni moj drug kaže,” Nužda zakon mijenja ali  niti se plašim niti me briga ljudska je obaveza posjetiti jedan prelijepi, divni grad na Bosforu i biti dio solidarnosti i biti dio iste price i u  Istanbulu i u o Londonu i u Parizu…”

Iz grada Istanbula za portal ibalkan.net Piše: Jusko BOJADŽIĆ  

Nužda

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net