Recent Posts

Ankara o sigurnosti zemlje

Ankara 1ANKARA: Predhodnog dana u glavnom gradu u savjetu za nacionalnu sigurnost najviše pažnje je bilo posvećeno posljednjim dešavanjima u regionu kao i unutar Republike Turske. U predsjedničkoj palači na Çankayi u glavnom gradu Turske, Ankari je održan sastanak. Predsjedavao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a na kojem su razmatrana pitanja koja se tiču vanjske i unutarnje sigurnosti zemlje.

Najviše pažnje bilo je posvećeno posljednjim dešavanjima u regionu kao i unutar Republike Turske. Razgovaralo se i o mjerama u borbi protiv terorističkih organizacija, uključujući PKK i ISIL.

Ono o cemu je upoznata javnost prema navodima “Ureda turskog predsjednika, sastanku je prisustvovao turski premijer Ahmet Davutoglu, načelnik Glavnog stožera turske vojske Hulusi Akar, kao i drugi najviši zvaničnici iz političkih, obavještajnih i vojnim struktura zemlje”.

Ankara 2Tokom sastanka je ponovljena odlučnost u borbi protiv svih oblika terorizma.

Inače, prije dva dana u samoubilačkom terorističkom napadu u istanbulskom naselju ubijeno je 10, a ranjeno 15 osoba. Napad je izveo samoubojica porijeklom iz Sirije, povezan sa terorističkom organizacijom ISIL.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je saopćio da su turske oružane snage u proteklih 48 sati izvele opsežne napade na položaje terorističke organizacije ISIL u Siriji i Iraku i da je u tim napadima ubijeno blizu 200 terorista

Šef turske vlade Davutoglu se na radnom ručku obratio učesnicima 8. Konferencije ambasadora Republike Turske i tom prilikom odao počast stradalim u nedavnom terorističkom napadu u Istanbulu.

Ankara 5„Nakon što je utvrđeno da iza svirepog napada u Istanbulu stoji ISIL , našim oružanim snagama smo dali naredbu da izvode napade na položaje te organizacije u Siriji i Iraku. Od tada do sada, u roku od blizu 48 sati smo izveli blizu 500 tenkovskih, topovskih i drugih napada na uporišta i skloništa ISIL-a u Beshiki u Iraku i u Siriji duž naše granice. Neutralizirano je blizu 200 pripadnika ISIL-a koji su prethodno pojedinačno otkriveni, a među njima se nalaze i neki samoproklamovane vođe u tim regijama“, izjavio je Davutoglu.

Poručivši da će Turska od sada na svaku prijetnju njenim građanima i turistima odgovarati oštrim kaznama, Davutoglu je naglasio da će Turska nastaviti odlučnu borbu sve dok se teroristi ISIL-a ne odvoje od njene granice, ne prestanu svojim djelovanjem prljati uzvišenu vjeru islam i ne izgube svaki uticaj.

Davutoglu je također kazao da se teroristička grupa ISIL mora posmatrati kao prijetnja svim ugroženim ljudima, uključujući i izbjeglice iz Sirije i da bi pogrešno tretiranje svih muslimana u svijetu potencijalnom prijetnjom bilo ustvari ostvarenje cilja terorista koji zloupotrebljavaju vjeru.

Ankara 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net